Skip to main content

När vi tänker på affärsresor, på semester eller till och med flytta till ett nytt land känns det som att röra sig mellan världar som fungerar på sätt som kan kännas helt olika. I en globaliserad och teknologisk värld har livet blivit ganska bekvämt med smart teknik och appar som gör varje dag så mycket mer produktiv, effektivare och roligare.

10 appar som är användbara när du flyttar och bor i Stockholm och som gör allting smidigare och bekvämare.

Stockholm är Europas Silicon Valley, och antalet internationella medborgare som kommer för att bo och arbeta har ökat otroligt mycket under det senaste decenniet. Staden anses vara Skandinaviens huvudstad och ligger i framkant när det gäller progressivt boende i världen. Teknik och smarta appar är en del av vardagen i Stockholm.

Här är våra rekommenderade appar när du reser eller flyttar till Stockholm.

man sitting at airport waiting to board a flight

1. SL

Vi kan inte föreställa oss ett liv utan appar för transporter. Stockholms bästa app för kollektivtrafik. Stockholm har ett av världens bästa kollektivtrafiksystem. Med samma SL-kort kan man resa över hela staden med bussar, spårvagnar, tunnelbana och till och med vattenvägar.

Du kan köpa en enkelbiljett och även ett dags-, vecko- och månadskort med hjälp av denna app. Alla transportsystem är utrustade med en enkel knappsats som inte tar mer än några sekunder av din tid när du går ombord.

Alla tidtabeller för bussar, tåg och båtar följs live i appen. Det är viktigt när man kan vänta inomhus på bussen, tåget eller båten och gå ut först när bussen är några minuter bort i riktigt kallt väder.

Logo of SL apps
picture of tram in Stockholm
logo of uber apps

2. Uber

Taxibilar i Stockholm anses vara mycket dyra i Europa och även en liten sträcka kan kosta mycket. Det finns appar för alla taxibolag i staden. Uber kom in som en förändring av spelet.

Stockholm har en mycket bra tjänst med Uber-bilar och rekommenderas om man behöver använda en taxi vid sidan av den världsklassiga kollektivtrafiken som redan finns där.

3. Foodora

Foodora är den bästa appen för leverans av mat och matvaror i Norden. Stockholm har en kultur av att äta ute med ett otroligt antal alternativ att välja mellan, för att vara en liten stad. De som kommer för att jobba för tech företag och andra företag har oftast inte mycket tid att laga mat på de flesta dagar.

Foodora-appen är perfekt, eftersom de flesta, om inte alla, finns där och de levererar på några minuter. Det tar lite tid att vänja sig vid staden och lära känna alla lokala stormarknader, livsmedelsbutiker och restauranger, och den här appen hjälper dig att utforska dem bekvämt var du än befinner dig.

picture of foodora delivery man on bicycle

4. Blocket

Är Sveriges största second hand-marknad på nätet. På denna webbplats hittar du både begagnade bilar och hus att köpa. För personer som flyttar till Stockholm eller någon annanstans i Sverige, ibland bara för en kortare period, är det inte meningsfullt att köpa nya saker eftersom de kan vara ganska dyra. Det finns olika appar för olika företag och tjänster i Sverige, men Blocket är en plats där man kan hitta allting.

Med 5 miljoner besökare varje vecka är det bästa stället för att hitta saker att köpa och sälja snabbast.

logo of blocker apps
logo of tiptapp apps

5. Tiptapp

Tiptapp hjälper dig att flytta saker in och ut ur ditt hem. Det är så dyrt att anlita hjälp i staden att folk gör allt själva. Men eftersom vi är nya i en stad som är mycket igång har vi inte tid att göra detta.

Tiptapp ger dig kontakt med tusentals hjälparbetare – vanliga människor med bil och tid över som är redo att hjälpa dig.

Få den hjälp du behöver för att flytta saker in och ut ur ditt hem. Oavsett om det är IKEA-möbler till din dörr eller begagnade fynd i ditt vardagsrum. Du kan själv bestämma vad du ska betala och när du behöver hjälp. Det är en unik tjänst som gör livet så mycket bekvämare.

6. Voi.

Ett annat superbra sätt att förflytta sig i Stockholm är att använda elektriska skotrar och elcyklar. Ett hållbart sätt och superenkelt. Voi-scootrar står parkerade över hela staden.

picture of voi scooters parked on the street

Appen låser upp skotrarna och du kan åka runt i staden och parkera den var som helst. De är billiga och roliga och ett perfekt sätt att pendla korta sträckor och utforska staden.

7. Duolingo

Stockholm är så populärt för de flesta internationella att arbeta i eftersom alla talar flytande engelska. Skandinavien har gjort det enkelt för internationella företag att etablera sig, arbeta och bo.

Alla som reser, reser i affärer eller flyttar dit har absolut inga problem med att etablera sig. Det är dock alltid bra att lära sig det lokala språket och förstå folket bättre genom språket. Att få kontakt med människor på deras språk undanröjer så många barriärer och för människor närmare varandra.

Svenskarna uppskattar verkligen att internationella personer lär sig språket och lär sig kulturen bättre. Det är ett ganska lätt språk att lära sig för engelsktalande och tysktalande personer.

logo of duolingo apps

Duolingo är gratis och så lätt att använda. Det hjälper dig att lära dig nya språk så lätt. Det räcker med att ägna 15 minuter per dag för att se hur snabbt man kan lära sig att tala.

8. Too Good To Go

Ett av de mest populära hållbara företagen som försöker minska matsvinnet. Den här appen ser till att maten inte går till spillo.

Varje dag går utsökta, färska livsmedel till spillo på kaféer, restauranger, hotell, butiker och i industrin – bara för att de inte har sålts i tid. Den är fortfarande ganska bra att ätas.

logo of Too good to Go apps

Med appen Too Good To Go kan du köpa och samla in Surprise Bags med mat till ett bra pris och direkt från företag.

Mer än ⅓ av maten går till spillo i dagsläget. Den här appen är en vinst för alla och en stor hjälp för miljön.

9. Klarna

App som du kan köpa nu och betala senare. Det finns inte många sådana. Ett av Sveriges mest framgångsrika fintechföretag erbjuder ett system för att enkelt handla på nätet.

Klarna har samarbetat med så många återförsäljare i Sverige och i alla länder där de är verksamma att man kan handla online och betala efter leverans. Ett betalningsalternativ med tre delar är också en av de bästa funktionerna. Betala enligt dina önskemål och webbplatsen tillämpar själv rabattkoder för att få det bästa erbjudandet. Klarna är en one stop shop för så många varumärken och butiker.

Om du är ny i stan finns det ingen bättre katalog att titta i än Klarna.

Observera: Klarna kan endast användas av dem som är registrerade hos Skatteverket eftersom det är en kredittjänst och du kan använda den när du har registrerat dig efter att ha flyttat till Sverige.

Logo of Klarna apps

10. SJ

Sveriges statligt ägda järnvägssystem är det som varje dag trafikerar 160 stationer och förbinder Sverige från norr till söder. De trafikerar även Oslo och Köpenhamn.

Logo of SJ apps

SJ är ett svenskt järnvägsföretag som erbjuder hållbara tågresor, både som fristående aktör och i samarbete med andra. Det är det mest hållbara transportsättet för längre resor.

Med den här appen kan man resa över hela nätverket med ett klick på appen för att ta sig fram var som helst i regionen.