Skip to main content

Stockholms tunnelbana sägs vara världens längsta konstutställning – 110 kilometer lång. Att resa med tunnelbanan är som att resa genom en spännande historia som sträcker sig från 1950-talets konstnärliga pionjärer till dagens konstexperiment.

Det är verkligen ett unikt tunnelbanesystem. Med hundra stationer, var och en med unik konst på plattformen och med olika tema och design för varje station. Sedan 1957 har olika konstnärer spelat en nyckelroll när nya stationer har byggts. Med tiden har tunnelbanans äldsta stationer, som planerades och byggdes utan konst, fått en ny utformning med vackra statyer, väggmålningar och installationer.

Att tillbringa en dag i Stockholms tunnelbana är i princip som att besöka världens längsta konstutställning. Här är en lista över 10 fantastiska tunnelbanestationer i Stockholm.

Photograph of interior of Kungstragården metro station

Tunnelbanestationen Kungsträdgården

En av Stockholms mest fantastiska stationer är också en av de mest fotograferade. Den ligger mitt i Stockholms innerstad och är slutstation för den blå linjen, åtminstone fram till dess att dess förlängning söderut öppnar 2025.

Kungsträdgården är en av Stockholms äldsta offentliga parker. Namnet, som ungefär betyder ”Kungens trädgård”, har sitt ursprung i områdets kungliga historia. Mellan 1643 och 1825 fanns här det majestätiska Makalös-palatset och en vacker fransk trädgård.

Tunnelbanestation Mörby Centrum

Vid en första anblick kan konsten vid Mörby Centrums station verka anspråkslös. Med undantag för de färgglada kakelplattorna som är inbäddade i berggrunden är färgskalan ljus och nästan dämpad. Men som konstguiden Marie Andersson förklarar är färgen faktiskt en optisk illusion.

Väggarna ändrar faktiskt färg beroende på var du står på plattformen. Från ena sidan är rummet vitt med en lätt rosa nyans och från den andra sidan vitt och grågrönt. Effekten uppnåddes genom att först belysa väggen och måla dess skuggor från ena sidan och sedan från den andra. Konstnärerna Gösta Wessel och Karin Ek ville betona det föränderliga landskapet under en resa, inte bara på själva plattformen utan framför allt från startpunkt till destination.

Photograph of interior of Mörby Centrum metro station
Photograph of interior of Hallonbergen subway station

Hallonbergen tunnelbanestation

De första hyresgästerna i Hallonbergens typiska svenska ”Millonprogram”-lägenhetshus flyttade in i förorten 1969, men byggandet fortsatte fram till mitten av 70-talet då Hallonbergen också fick en egen tunnelbanestation.

Med Hallonbergens relativt unga ålder i åtanke är det förmodligen ingen slump att konstnärerna Elis Eriksson och Gösta Wallmark inspirerades av sin egen barndom när de dekorerade tunnelbanestationen.

Att titta på konstverken kan bäst beskrivas som att titta in i ett barns livliga fantasi, med färgglada teckningar av fantasifulla djur och fantasifulla konstruktioner.

Tunnelbanestation Solna Centrum

Stationen Solna Centrum öppnades med den första armen av den blå linjen 1975. Det ljusgröna och röda landskapet – det gröna är skogen och det röda är kvällssolen som går ner bakom trädtopparna – är både tidlöst i sin skönhet, men också något som få andra konstverk på stationer är: politiskt.

Efter att ha färdigställt väggarna kände konstnärerna Karl-Olov Björk och Anders Åberg att de saknade något. Så de fortsatte att lägga till olika detaljer och scener i skogen.

”Ursprungligen skulle väggarna bara vara gröna och röda”, förklarar konstguiden Marie Andersson. ”Så resten av målningarna var ganska improviserade. Detta resulterade i bilder som illustrerade några av de mest debatterade samhällsämnena i 70-talets Sverige: miljön, avskogning och avfolkning av landsbygden.”

Photograph of interior of Solna Centrum metro station

Citybanan – tunnelbanestationen Odenplan

Citybanan, ett nytt spår för Stockholms pendeltåg som förbinder T-Centralen direkt med Odenplan, färdigställdes 2017 med nya plattformar och ny konst av 14 konstnärer på stationerna.

”Life Line” hänger från taket i Odenplans västra entré och är ett av Citybanans mest iögonfallande verk. David Svenssons verk består av ojämna vita linjer av fluorescerande ljus som lyser starkt i tunnlarna. De 400 meter LED-ljusen har naturligtvis ett praktiskt syfte, men de är också av personlig karaktär, förklarar konstguiden Marie Andersson:

”Ljusenas form är inspirerad av de hjärtslag som konstnärens son visade på CTG-monitorn under förlossningen”.

Photograph of interior of Odenplan metro station
Photograph of interior of Tekniska Högskolan subway station

Tekniska Högskolan tunnelbanestation

Kungliga Tekniska Högskolan (KTH) grundades 1827 och har sedan dess haft kända alumner som Christer Fuglesang, Dolph Lundgren och Anette Scheibe som har avlagt examen. 1973 fick Tekniska Högskolan äntligen en egen tunnelbanestation för att hjälpa studenter och professorer att ta sig till sina lektioner.

Den prisbelönta stationen (med konst av Lennart Mörk) är en hyllning till vetenskapliga framsteg och upptäckter. De mest iögonfallande är förmodligen de fem regelbundna polyederna på plattformen, som var och en representerar ett av Platons fem element: eld, vatten, luft, jord och eter.

– Du hittar också representationer av Copernicas heliocentrism, Polhems mekaniska alfabet, Newtons tre rörelselagar och da Vincis försök att skapa en flygmaskin, förklarar konstguiden Marie Andersson.

Photograph of Interior of Stadion Metro Station

Tunnelbanestationen Stadion

Varje år är Östermalms IP huvudfältet för Stockholm Pride-festivalen. Av en slump råkar den närliggande tunnelbanestationen (Stadion) ha en vacker regnbåge i livliga färger målad mot de ljusblå väggarna i stationens grottor för att välkomna festivalbesökarna. Stationen är en av Stockholms första grottstationer, ett kontroversiellt ämne när den byggdes 1973.

Stationens konstnärer Åke Pallarp och Enno Hallek ville inte bara föra himlen under jorden utan också påminna passagerarna om Stadions betydelse i idrottshistorien. I närheten ligger Stockholms Olympiastadion, där de olympiska spelen 1912 ägde rum och varje år mellan 1913 och 1965 de svenska bandyfinalerna. Idag är Stadion fortfarande en av Stockholms stora arenor där det regelbundet arrangeras idrottsevenemang och konserter.

Tunnelbanestation Solna Strand

Kontrasten mellan de himmelska kuberna – som sticker ut från taket och plattformen på Solna Strand – och den mörka grottan är karakteristisk för Takashi Narahas konst. Den japanska konstnären använder ofta yin och yang-temat i sina verk, förklarar konstguiden Marie Andersson.

”Det är grunden för hans verk, det finns ofta en balans mellan ljus och mörker. Och på samma sätt som plattformens kuber speglar den öppna himlen ovanför marken, har den svarta kuben precis utanför stationsingången ett samband med den mörka grottan under marken.”

Photograph of interior of Solna Strand metro station
Photograph of interior of Tensta Metro Station

Tunnelbanestationen Tensta

Förorten Tensta byggdes mellan 1966 och 1972 för att tillgodose ett Stockholm som växte och behövde fler bostäder. Trots att den fanns med i byggplanerna från början var Tensta station inte klar förrän 1975.

Konstnären Helga Henschen, tillsammans med Arne Sedell och hennes bror Lars, tillbringade över ett år med att dekorera stationens perrong med en färgglad samling djurskulpturer och stiliserade blad mot en ljusvit vägg. Eftersom Tensta alltid har haft en majoritet av invånare som invandrat till Sverige ville konstnärerna att stationen skulle kännas välkomnande oavsett var man har sina rötter, förklarar konstguiden Marie Andersson.

”De olika verken heter ”En ros för invandrarna”, ”Solidaritet”, ”Släktskap”. De ord som står skrivna runt stationen är en hyllning till alla människor från olika kulturer som bor i Tensta”.

Östermalmstorgs tunnelbanestation

Östermalmstorg ligger cirka 23 meter under havsnivån och är den tredje djupaste tunnelbanestationen i Stockholms tunnelbanesystem. Stationen, som stod klar 1965, ligger i hjärtat av Östermalm, en av stadens finaste och dyraste stadsdelar.

Även om stationen har flera konstverk av olika konstnärer, är det Siri Derkerts skisser som pryder stationens väggar som är det centrala. Bilderna, som är sprängda i kolsvarta klippväggar täckta av vit betong, är både lekfulla och personliga. Derkert var 77 år gammal när stationen öppnades och stationens konst var på sätt och vis en sammanfattning av hennes extraordinära arbete.

”De centrala temana i hennes konst finns alla representerade på väggarna”, säger konstguiden Marie Andersson. ”När man går runt på stationen ser man ordet ”fred” skrivet på olika språk, man ser porträtt av människor som har arbetat för miljön och för kvinnors rättigheter”.

Derkerts engagemang i kvinnorättsrörelsen syns tydligt i de historiska personer som avbildas på väggarna. Många av dem är kvinnor från Fogelstadgruppen, ett kvinnligt konstkollektiv som Derkert var medlem i.

Photograph of interior of Ostermalmstorg Metro Station

Letar du efter en lägenhet att hyra?

Vi hjälper företag med lägenheter och personalbostäder

Kontakta oss