Skip to main content

Stockholm är en av de främsta europeiska städerna som är födelseplats för flera tekniska enhörningar. Globala teknikjättar har startat sina huvudkontor i staden. Sverige har röstats fram som den mest innovativa nationen i Europa och det är värt att ta en närmare titt på tio teknikjättar i Sverige.

Sverige är inte främmande för innovation och har gett världen några av de mest framåttänkande teknikstartupbolagen på senare tid, och även multinationella aktörer som Ericsson och Spotify. Trots en befolkning på bara 10,35 miljoner människor är Sverige hemvist för några mycket stora teknikföretag Enligt Global Cities Talent Competitiveness Index är Stockholm den näst bästa staden i världen när det gäller att locka till sig globala talanger.

Tidigare har de internationellt kända företagen Skype, som 2011 köptes av Microsoft för 8,5 miljarder dollar, och iZettle, som såldes till PayPal för 2,2 miljarder dollar, varit kända.

Här är 10 teknikjättar från Sverige. De största teknikföretagen enligt hur stora de är, hur unik deras teknik är och hur mycket finansiering de fått. som kom från Sverige, med välkända namn och några nya aktörer, som redan har spridit sig långt ut i världen och de nya pennorna växer också snabbt.

Logo of Klarna apps

Klarna (Fintech)

Klarna grundades 2005 och har nu en egen nettoförmögenhet på 3,3 miljarder dollar. VD Sebastian Siemiatkowski har som mål att göra Klarna till ett av världens fem främsta fintechföretag. Klarna har äntligen tagit sig in i USA och rapporteras växa med en halv miljon kunder per månad.

Klarna är en global teknisk bank som tillhandahåller finansiella tjänster online, t.ex. inkasso, onlinebutiker, kreditbetalningar och mycket mer. Klarna skiljer köp och betalning åt och låter köparen betala för varorna efter att han eller hon har fått dem. Det erbjuder också en säker betalningslösning efter leverans för säljarna.

Den amerikanska rapparen Snoop Dogg är också investerare och varumärkesambassadör. Företaget måste bestämma sig för om det vill förbli europeiskt när det planerar en eventuell exit, eller om det vill följa Izettle och Skype och bli uppköpt av amerikanska jättar.
Läs mer
om Klarna och andra appar som man bör skaffa sig när man flyttar eller bor i Sverige.

Spotify (media/underhållning)

Spotify grundades 2006 och är en populär streamingtjänst för musik som grundades 2006 i Stockholm. Företaget har utökat sin närvaro i flera länder. Företaget har nått en milstolpe med över 15 miljarder timmar innehåll på sin plattform. Dessutom uppgick antalet premiumabonnenter till 172 miljoner och antalet användare av plattformen till över 380 miljoner.

Spotify gör det möjligt för användare att lyssna på och dela miljontals musikspår på sina datorer och mobila enheter, t.ex. smartphones.

Företaget är nu värt över 32 miljarder dollar och är en av de största tekniska plattformarna för musikströmning i världen.

Photograph of headphone on phone with Spotify app
Photograph of Ericsson building

Ericsson (kommunikation/teknik)

Lars Magnus Ericsson startade det som senare kom att bli Ericsson, världens första teknikföretag. Det är ett multinationellt nätverks- och telekommunikationsföretag med säte i Stockholm. Det är verksamt i cirka 180 länder och i dag har detta svenska företag cirka 100 000 anställda över hela världen. Det har några tusen beviljade patent. Det har tillverkat apparater i årtionden.

Ericsson är känt över hela världen för sin mobila teknik och sina nätverk och ligger fortfarande i framkant tack vare företagets inställning till innovation, som innebär starka partnerskap med olika universitet och forskningsinstitutioner runt om i världen.

Företaget förblir en av de främsta ledarna på telekommunikationsmarknaden tack vare sitt konsekventa antagande av ny teknik, vilket har gjort det möjligt för företaget att existera och förbli relevant sedan det grundades 1876.

Photograph of Electrolux headquarters

Electrolux (vitvaror)

Electrolux grundades 1919 och är nu värt cirka 3,8 miljarder euro. Electrolux är en svensk multinationell tillverkare av hushållsapparater med huvudkontor i Stockholm. Företaget är ständigt rankat som världens näst största tillverkare av vitvaror efter Whirlpool, räknat i antal sålda enheter.

Electrolux har format livet till det bättre i 100 år genom att återuppfinna vad god smak, omsorg och

Under sina varumärken, däribland Electrolux, AEG och Frigidaire, säljer de cirka 60 miljoner hushållsprodukter på över 120 marknader varje år.

Logo of sinch software company

Sinch (teknik/mjukvara)

Sinch återuppfinner mobila meddelanden. De insåg att SMS erbjöd en otrolig möjlighet för företag tack vare dess omedelbara och omfattande räckvidd – men det behövde förändras. Deras mål är att göra det enkelt att skicka meddelanden via mobilen.

Sedan dess har Sinch vuxit från sex personer i ett litet skyltfönster i Stockholm till ett internationellt kraftpaket som betjänar företag över hela världen. Deras molnplattform stöder meddelanden, röst och video och hanterar 145 miljarder engagemang per år, vilket gör dem ledande inom kommunikationsplattform som tjänst.

Hexagon (teknik)

Hexagon AB är ett börsnoterat globalt informationsteknikföretag som specialiserar sig på hård- och mjukvara för digital verklighet. Hexagon AB grundades 1992 och har sitt huvudkontor i Stockholm.

Hexagon är en global ledare inom sensor-, mjukvaru- och autonoma lösningar. De använder data för att öka effektiviteten, produktiviteten och kvaliteten i industri-, tillverknings-, infrastruktur-, säkerhets- och mobilitetstillämpningar.

Hexagon Manufacturing Intelligence har en historia som sträcker sig över 200 år tillbaka i tiden och omfattar några av de största namnen inom mätning och industriell metrologi. Deras erfarenhet, expertis och innovation utgör en solid grund för utvecklingen av ny mätteknik, integrerade tillverkningslösningar och framtidens processstandarder.

Logo of Hexagon tech company
photograph of Northvolt giga factory

Northvolt (energi)

Peter Carlsson, en tidigare Tesla-chef, föreslog en batteriutbyggnad på 3 miljarder euro i norra Sverige. Det var då Nortvolt föddes. I dag har företaget samlat in 1 miljard dollar bara förra året från Volkswagen, BMW och Goldman Sachs för att förverkliga företaget.

Den första fasen av Northvolt Ett-projektet i Skellefteå, Sverige, ska producera 16 GWh kapacitet per år, men när det väl är i full drift blir det en av Europas största battericellfabriker, som kan producera 32 GWh kapacitet per år.

Det finns också planer på en andra gigafabrik med en ”tänkt placering” i Niedersachsen i Tyskland – den här gången ska den heta ”Northvolt Zwei”.Det är framtidens energi.

Photograph of EA Illusions gaming building

EA Digital Illusions (spel)

EA Digital Illusions CE AB, med handelsnamnet DICE, är en svensk videospelsutvecklare med säte i Stockholm. Företaget grundades 1992 och har varit ett dotterbolag till Electronic Arts sedan 2006. De har bland annat släppt Battlefield-, Mirror’s Edge- och Star Wars: Battlefront-serierna. Genom sin Frostbite Labs-division utvecklar företaget också Frostbite-spelmotorn.

Telia (telekommunikation)

Telia Company AB är ett svenskt multinationellt telekommunikationsföretag och mobilnätsoperatör som finns i Sverige, Finland, Norge, Danmark, Litauen, Lettland och Estland. Telia äger också TV4 Media som omfattar TV4 i Sverige, MTV Oy i Finland och C More Entertainment efter att ha förvärvat dem 2019.

Telia Company har cirka 20 000 anställda i Norden och Baltikum, och kärnan i deras personalstrategi är värderingarna ”dare”, ”care” och ”simplify”.

Logo of Cell Link

Cell Link (hälsa)

Ett företag för 3D-bioprinting och det första företaget för bioinkar i världen som erbjuder bioprinters, bioinkar med mera. Cellink är ett nystartat hårdvarubolag i ett tidigt skede som utvecklar ett flexibelt ledande bakplan för kraftelektronik, inklusive batterier, lysdioder, trådslingor, solceller och andra enheter som kräver kraftöverföring.

Företaget är en del av BICO, världens ledande företag inom biokonvergens, som utnyttjar synergier från sina ledande företag inom teknik, robotik, artificiell intelligens, avancerad genomik och bioprinting för att skapa framtidens hälsa. BICO ser en framtid där bioprintade organtransplantationer är tillgängliga, odlade mänskliga vävnader ersätter djurförsök, varje patient kan få personlig medicin, läkemedelsutvecklingen är snabbare och billigare och lättillgänglig diagnostik förebygger pandemier.

Photograph of boy playing with tech
Photograph of bionic tech arm

Sverige har rankats som ett land med högteknologisk innovation trots sin lilla storlek på 10 miljoner invånare. Det finns många teknikföretag som startades i landet, som fortfarande finns kvar eller som har sålts och förvärvats till andra amerikanska teknikjättar. Andra välkända teknikföretag i landet är Truecaller, Kry, Trustly och många fler.

Det lockar talanger och expertis inom tekniksektorn från hela världen och gör Stockholm till en mycket internationell stad.

photograph of man giving a presentation at a tech semiar

Letar du efter en lägenhet att hyra?

Vi hjälper företag med lägenheter och personalbostäder

Kontakta oss