Skip to main content

Om Kista

Kista, en stadsdel i Stockholm som är en förort norr om centrum. Den kallas ofta för Sveriges ”Silicon Valley” och här finns flera huvudkontor för svenska IT- och teknikföretag och svenska kontor för flera internationella samarbetsorganisationer.

En av de största är Ericsson, och några av de mest prestigefyllda tekniska och naturvetenskapliga skolorna har öppnat filialer här. Bland de stora namnen finns Tele2, IBM, CGI, Atea, Fujitsu, Philips, Huawei och många fler. I området finns också en filial till KTH (Kungliga tekniska högskolan) i Stockholm och Försvarets forskningsanstalt.

Om du är intresserad av teknik är Kista definitivt rätt plats för dig. Förutom att vara ett exceptionellt europeiskt IT-centrum är Kista en av Stockholmsregionens mest varierande kulturella smältdeglar.

Med över 12 000 invånare är Kista inte bara ett kontor eller ett kommersiellt centrum. Det är också ett mycket stort bostadsområde. Kista är populärt för att ha de bästa alternativen för Corporate Apartments i Stockholm. Lägenheter som passar alla oavsett livsstil och budget.

Område

I norr ligger Husby och Akalla, i väster Rinkeby och Spånga, i öster Helenelund och Sollentuna och i söder Helenelund och Sollentuna.

Du kan besöka Igelbäckens naturreservat och Ursvik. Stadsdelen har goda förbindelser med motorvägarna E4 och E18 samt tillgång till både tunnelbana och pendeltåg.

Pendling

Tunnelbana och busstrafik

Kista har goda förbindelser till större delen av staden och Arlanda flygplats. Avstånd till Stockholms centrum Kör till staden – 15 min 14 km

Kista ligger på den blå linjen i Stockholms tunnelbana. Man kan åka direkt till Kungstragården på denna linje från Kista, som är en vacker del av staden. Det är 10 minuters promenad till Gamla Stan, Stockholms centralstation och omgivningarna.

Kista har goda förbindelser med stadsbussarna som tar dig till alla närliggande områden, inklusive flygplatsen.

Avstånd till flygplatser

Arlanda flygplats (ARN) – 28 kilometer för både inrikes och internationella flygningar.

Bromma flygplats (BMA) 9 kilometer bort med mestadels inrikesflyg

Stockholm Skavsta flygplats (NYO) 115 kilometer bort med några lågprisflygbolag.

Närliggande Kista

10 minuters bussresa från Kista ligger Tensta, som är ett av de mest kulturellt varierade områdena i Sverige.

Tensta Konsthall som är ett av de viktigaste museerna för samtidskonst i landet. På 70-talet gav Stockholms stad en stor grupp konstnärer i uppdrag att göra konstverk av tunnelbanestationerna längs hela den blå linjen. Det finns vackra konstverk på alla tunnelbanelinjer, men den blå linjen är den med de mest berömda verken.

Husbybadet har en 25 meter lång tempererad träningsbassäng samt ett gym och jacuzzi.

Livsmedel och matvaror

I detta område finns livsmedelsbutiker och marknader med varor och mat från hela världen. Det är 10 minuters bussresa till Tensta, där det också finns några mycket bra restauranger att välja mellan.

Verksamheter

Här är några av våra favoritaktiviteter i Kista.

Järvabadet - Simbassänger

Järvabadet är en samling utomhuspooler som ligger mitt emellan Kista och Rinkeby på den före detta gården Eggeby Gård. Här finns tre pooler i olika storlekar. Besöken kostar en inträdesavgift. Läs mer.

Ärvinge Bollplan - Fotbollsplan

Ärvinge Bollplan är en fotbollsplan som ligger i utkanten av bostadsområdet. Den använder konstgräs och är i bruk större delen av året. Det finns en liten läktare som kan ta emot cirka 250 åskådare. Läs mer

Kista Racket Center

Gym, badminton, racquetball, pingis och squash. Läs mer

Photograph of Kista galleria

Kista Gallerian

Kista Galleria blev ett av de största köpcentrumen i Stockholm när det renoverades 2002. Köpcentret öppnades redan 1977 och ligger direkt mellan bostads- och kontorsområdet.

Det är också här som tunnelbanestationen ligger. Köpcentret har många affärer och restauranger, även om det har drabbats hårt av pandemin covid-19 och konkurrensen från det närliggande Mall of Scandinavia i Solna.

Parker runt Kista

Kista är omgiven av mycket natur, allt finns på gångavstånd! Klicka på namnen nedan för att läsa mer.

Kulturreservatet Igelbäcken

Igenbäcken kulturreservat skiljer Kista, Husby och Akalla på ena sidan från Rinkeby och Tensta på den andra. Detta är ett grönområde där både Eggeby Gård och Järvabadet ligger. I området finns flera vandringsleder och utrymme för utomhusaktiviteter. Det finns också upplysta stigar för alla som går eller springer efter solnedgången. Förutom gården Eggeby Gård finns även gårdarna Granby Gård, Hästa Gård och Akalla By inom reservatet.

Den enorma kullen Granholstoppen ligger också här. Granholstoppen är en före detta soptipp som skapades i samband med byggandet av tunnelbanan, men som även innehåller annat avfall från Stockholmsområdet. Höjden är cirka 37 meter jämfört med den omgivande marken och i dag finns här en park för discgolf. Läs mer

Ärvinge Änger

Ärvinge Ängar är det gröna fältet söder om Kista. Fälten är ett populärt resmål på somrarna, med många lokalbor som grillar, samlas eller bara njuter av solskenet. Här finns också en fotbollsplan med två mål.

Eggeby Gård & Järva Folkets Park

Eggeby Gård är en av områdets gamla gårdar och nämns redan på 1300-talet. Många av byggnaderna här är från början av 1900-talet. Gården används sedan 1976 som Järva Folkets Park, en park för lokalbefolkningen som används för evenemang och andra sammankomster. Läs mer

Gläntan

Gläntan är det centrala parkområdet. Här finns gröna fält, grillplatser och aktiviteter för barn. Det är trots allt här som den stora offentliga lekplatsen ligger. Lekplatsen renoverades 2021 och är uppdelad i tre delar – en för de äldre barnen, en för de mindre barnen och en del med gungor. Läs mer

Järvafältet

Ett av de vackraste resmålen i Stockholmsområdet är utan tvekan Järvafältet. Det är ett stort och mycket välskött naturreservat som omger större delen av Kista. Här finns flera sjöar, vackra kullar och gamla egendomar samt välbevarade gamla skogsområden. Läs mer

Photograph of Igelbäcken reserve
Photograph of Scandic Victoria Tower

Ikoniska byggnader

Som Silicon Valley i norr har Kista en del ovanligheter som du inte hittar någon annanstans i Sverige. Klicka på deras namn för att läsa mer.

Kista Sience Tower

Kista Science Tower är en kontorsbyggnad i Kista centrum, precis bredvid köpcentret. Med sina 32 våningar och nästan 124 meter är det den näst högsta byggnaden i Stockholm. Den enda byggnaden som är högre är den 155 meter höga Kaknäs torn. Tornet färdigställdes 2003 och är enligt vissa källor Nordens högsta kontorsbyggnad.

Victoria Tower

Scandic Victoria Tower är ett skyskrapahotell i stadsdelen Kista i Stockholm, Sverige. Det är också känt som Victoria Tower, men Scandic-namnet används för att skilja det från Victoria Tower som utgör den sydvästra delen av Westminsterpalatset. Det 117 meter höga hotellet är en av de högsta byggnaderna i Stockholm och det högsta hotellet i Skandinavien.

Kista Torn

Kista Torn är ett par bostadshus. Det mindre av de två tornen har 16 våningar och är 60 meter högt. Huvudtornet är 120 meter högt med sina 35 våningar. Det gör den till den fjärde högsta byggnaden i Stockholm idag. Men det var det högsta bostadshuset i staden från det att det stod klart 2016 till Norra Tornen stod klart 2018.

Kista kongresscenter

Kista Convention Center, Kistamässan på svenska, ligger precis bredvid Victoria Tower. Det 15 000 kvadratmeter stora utrymmet används för mässor och andra evenemang. Detta var också en av de platser i Stockholm som användes under vaccineringarna mot Covid-19. Centret förvaltas av Easyfairs Group.

Letar du efter en lägenhet att hyra?

Vi hjälper företag med lägenheter och personalbostäder

Kontakta oss