Skip to main content

Om Solna

Solna är mycket väl beläget mellan centrala Stockholm och den internationella Arlanda flygplats. Även om Solna är en integrerad del av centrala Stockholm fungerar det som en självständig kommun. Solna har ett omfattande – och växande – nät av hållbar kollektivtrafik och är lätt att nå från andra delar av regionen.

Solna är en av Sveriges snabbast växande kommuner med sex nya stadsdelar under uppbyggnad. Dagens 85 000 invånare beräknas öka till 100 000 år 2030. Solna är också en populär destination för företag, dels på grund av sitt läge, dels på grund av det företagsvänliga klimatet och den inkluderande och mångfald i området som är en höjdpunkt i Solna.

En tredjedel av Solna består av grönområden. En tredjedel av Kungliga nationalstadsparken är en del av Solna. Parkens unika och kulturella skönhet är att den innehåller några av de vackra neoklassiska kungliga palatsen, vilket gör den till ett av de mest besökta rekreationsområdena i staden.

Solna ligger inbäddat i naturen och har tre naturreservat, flera vikar och sjöar som är kända både för sin biologiska mångfald och sin rekreation.

Område

Solna har utvecklats kring Nationalarenan för fotboll, Friends Arena och Skandinaviens största köpcentrum, Mall of Scandinavia.

Med en unik blandning av bostäder, kontor, restauranger och barer, hotell och andra tjänster. Tillsammans med den närliggande Kungliga nationalstadsparken är Solna en huvudattraktion för besökare med en snabbväxande besöksnäring. Många stora företag har flyttat sina kontor hit. Universitetssjukhuset Nya Karolinska Solna och Karolinska Institutet, ett av världens främsta medicinska universitet, finns också här. Distriktet håller också på att utveckla ett centrum för tertiärvård och världsledande biovetenskap för att förbättra folkhälsan.

Solna är ett inkluderande, levande och hållbart samhälle för alla invånare. Den bygger på kunskap, kreativitet och skapande av upplevelser.

Pendling

Solna har mycket goda förbindelser till större delen av staden och Arlanda flygplats. Avstånd till Stockholms centrum Kör till staden – 11 min justera 7 km.

Solna Centrum är en knutpunkt som gör det lätt att ta sig till alla delar av staden.

Solna ligger på den blå linjen i Stockholms tunnelbana. Man kan gå direkt till Kungstragården, som är stadens centrum. Närmaste pendeltågsstation är Sundbyberg.

Solna har också goda förbindelser med stadsbussarna som tar dig till alla närliggande områden, inklusive flygplatsen.

Avstånd till flygplatser

Arlanda flygplats (ARN ) – 32 minuter och 29 kilometer för både inrikes och internationella flygningar.

Bromma flygplats (BMA) – 15 minuter och 6,1 kilometer bort med mestadels inrikesflyg.

Stockholm Skavsta flygplats (NYO ) – 1 timme och 15 minuter till 117 kilometer med anslutning till några lågprisflygbolag.

Närliggande Solna

En tio minuters resa från Solna tar dig till Sundbyberg, Tensta och Kista, som är ett av de mest kulturellt varierade områdena i Sverige.

Ulriksdal och Bergshamra är två isflak i Solna där du kan åka skridskor när isen är tillräckligt tjock. Det är vanligtvis mellan januari och mars.

Buss 515 passerar Solna station (Mall of Scandinavia och Friends Arena) på väg till Odenplan i det västra området i Stockholm. Tidtabell 515 mot Solna station och Odenplan.

Buss 506- (hållplats Svetsarvägen) stannar vid Solna centrum, Karolinska universitetssjukhuset och Sveavägen i Stockholms västra stadsdel.

photograph of platform at solna station

Museer

Solna har några mycket intressanta museer som man måste besöka när man besöker Stockholm.

Museet i Hagaparken

Framför Gustav III:s kungliga paviljong ligger en märklig byggnad som byggts för det kungliga gardet. I linje med 1700-talets fascination för allt som är orientaliskt har denna byggnad en blå struktur som är utformad som tre turkiska tält och tillverkad av koppar.

I det centrala av dessa tält finns Haga Park Museum.

Här kan du se de storslagna ritningar som Gustav III gjorde för ett episkt nyklassiskt palats. Läs mer.

MC-kollektion

I en av Edsbergpalatsets uthus finns ett utmärkt motorcykelmuseum. Det är en privat samling som sträcker sig över mer än 100 år. Här behandlas motorcyklarna som mekaniska konstverk.

Bland de många gamla modellerna finns Indians, Harley Davidson och Husqvarnas, men det finns också moderna tävlingscyklar och ett par futuristiska koncept som visar hur tekniken har utvecklats. Museet har 400 cyklar i sitt reservat och uppdaterar utställningen med 140 cyklar med några månaders mellanrum för att hålla den fräsch. Läs mer.

Filmstaden

För älskare av svensk film och Ingmar Bergmans verk är detta en pilgrimsort. Mer än 400 filmer har spelats in här i studion.

Komplexet byggdes av Svensk Filmindustri (numera SF Studios) 1919-20, och i stort sett alla svenska regissörer och skådespelare från 1900-talet som du kan tänka dig har arbetat här någon gång.

Bergman hade särskilt nära förbindelser med Filmstaden, eftersom han lärde sig sitt yrke vid studions olika anläggningar på 1940-talet. Filmstaden är numera ett bostadsområde med en konstnärlig prägel i form av produktionsbolag, biografer och restauranger.

Många av de gamla studiobyggnaderna är intakta, till exempel Lilla Ateljén (Lilla studion), där alla stumfilmer spelades in. Läs mer.

Naturhistoriska museet i Sverige

Detta framstående museum grundades 1819 på Brunnsvikens östra strand och har funnits i sina nuvarande byggnader sedan 1916. Barnen kommer att bli förtjusta i dinosauriefossilerna, medan de flesta av museets utställningar är tillgängliga för yngre barn.

De permanenta utställningarna behandlar ämnen som mänsklig historia, mänsklig anatomi, fossiler och evolution, liv i vatten, naturen i Sverige, polarstammar, klimatförändringar och geologiska underverk som meteoriter. På Cosmonova kan du bli bländad av 3D-filmer på IMAX-teatern, som även är Sveriges största planetarium. Läs mer.

mall of Scandinavia in solna

Mall of Scandinavia

Alldeles intill Friends Arena ligger Stockholms största köpcentrum, som blev Skandinaviens näst största när det öppnade 2015. Det finns några få saker i komplexet som gör att det är bättre än de flesta köpcentrum.

Alla stora internationella kedjor som H&M och Zara finns här, tillsammans med mer än 20 restauranger och oändliga fritidsfaciliteter, inklusive ett Tesla-butik.

Det finns en bowlinghall, en minigolfbana och en biograf med 15 biografer, inklusive en IMAX-teater med 500 platser, vilket är rekordhögt. Besök.

Friends Arena

Friends Arena byggdes 2012 och är hemmaarena för både det svenska landslaget och det lokala laget AIK Solna.

Den har en kapacitet på 54 000 platser och är Nordens största fotbollsstadion. Besök.

friends arena in Solna

Parker och naturreservat

Solna har stora parker där det finns gott om plats för promenader, lek, naturstudier, möten, bollspel, picknickar och även för att bara sitta tyst på en bänk. Det finns mycket att upptäcka i dessa utrymmen. I Sverige är naturreservat ett av de vanligaste sätten att skydda värdefull natur. Det finns för närvarande tre naturreservat i Solna. Varje naturreservat är unikt och har därför sina egna bestämmelser för att bevara naturvärdena.

Hagaparken

Hagaparken är en engelsk anlagd park med många monument i sina omgivningar. Det grundades av Gustav III i slutet av 1700-talet och var en föredragen kunglig egendom för efterföljande monarker.

Sedan 1922 har Hagaparken varit hemvist för den kungliga kyrkogården, där de flesta medlemmarna av den kungliga familjen Bernadotte har vilat. Hagaparken är en plats som alla alltid besöker i Solna. Läs mer

Slottsträdgården Ulriksdal

Den kungliga parken runt palatset är en härlig plats att vandra igenom.

Här odlades frukt och grönsaker för slottet från 1700-talet. Nu är det ett privat företag där man kan köpa färska produkter i en elegant miljö.

Om du bara är här för att se dig omkring kan du njuta av växthusen, grönsaksodlingarna och blomsterträdgårdarna, och det finns ett kafé som bakar sina egna bakverk. Läs mer.

Bergianska Trädgården

På den östra sidan av Brunnsviken finns en annan magisk trädgård vid vattnet.

Bergianska trädgården grundades för Kungliga Vetenskapsakademien och har anor från 1791 och flyttades till sin nuvarande plats 1885. Här finns vackra byggnader som Victoriaväxthuset och det gamla orangeriet med tropiska växter. Edvard Andersons Växthus (geenhouse.

Utanför kan man gå runt i grönsaksträdgårdar, en japansk damm och skogar från hela norra halvklotet. Det finns också en härlig plats för meditation vid Brunnsviken. Läs mer

Råstasjöns naturreservat

Råstasjöns naturreservat är Solnas tredje och nyaste naturreservat. Det ligger mitt i Solna, intill Gamla Råsunda och Arenastaden. I reservatet finns en varierad natur med olika vatten- och landmiljöer. Råstasjön har ett rikt fågelliv med en av länets största kolonier av skrattmåsar och flera häckande rödlistade arter. Det finns också en artrik fladdermusfauna med sju arter. Läs mer

Naturreservatet Igelbäcken

Igelbäckens naturreservat ligger i norra Solna och omfattar Dammtorp, Brotorp, Överjärva gård, södra delen av Sörentorp och en del av Ulriksdals slottspark. I reservatet finns en varierad natur med skog och öppen mark, klippor och sänkor. I reservatet finns en hundraårig granskog och på bergsklipporna finns upp till 200 år gamla tallar. Reservatets våtmarker är viktiga livsmiljöer för groddjur och många andra arter. Genom reservatet flyter Igelbäcken, där den sällsynta fisken grönling finns. Läs mer

Ulriksdals naturreservat

Ulriksdals naturreservat ligger intill Ulriksdals slottspark i norra Solna, mellan vikarna Edsviken och Brunnsviken. Större delen av naturreservatet ligger på Stockholmsåsen och består av skog. Särskilt utmärkande är de tjockstammiga gamla tallarna och områden med bokskog. På reservatets södra stormkulle, Kvarnkullen, finns en öppen terrass med intressant flora, bland annat den skyddade backsippan. I reservatet kan du också se tydliga spår av kulturhistoria, bland annat ett av Stockholmsregionens största gravfält från yngre järnåldern. Läs mer.

aerial photograph of hagaparken in Solna
solna church

Ikonisk byggnad

Solna är en plats med historisk betydelse och några av de ikoniska byggnaderna i Stockholm. Det finns palats och slott i parkerna som var kungafamiljens privata egendomar. Parkerna är nu öppna för allmänheten, men även byggnaden kan besökas.

Gustav III:s paviljong

På sommaren kan du anmäla dig till en guidad tur i Gustav III:s grönskande paviljong, som anses vara ett av mästerverken inom 1700-talets neoklassiska arkitektur i norra Europa.

Paviljongen skulle vara ett residens medan kungen väntade på att hans palats skulle byggas, och det var där han åkte för att delta i maskeradbalen där han dödades 1792. Paviljongens interiör dekorerades av den franskfödde målaren och inredningsarkitekten Louis Masreliez.

Under en restaurering av paviljongen på 1940-talet återupptäcktes Masreliez ursprungliga ritningar: Sedan dess har interiörerna varit som de var i slutet av 1700-talet, med originalmöbler och allt. Läs mer.

Ulriksdals slott

En bit upp från Haga ligger ett annat kungligt palats, detta i barockstil från 1600-talet.

Drottning Hedvig Eleonora hade storslagna planer på att göra slottet till ett framtida hem för sin sonson prins Ulric, men barnet dog som spädbarn och planerna skrotades. Den största delen av arkitekturen är ett verk av Nicodemus Tessin den äldre, som byggde många av de mest storslagna kungliga och adliga egendomarna i Sverige under den här perioden.

I slutet av århundradet byggde Tessins son orangeriet, som är en del av rundturen och som rymmer en del av Nationalmuseets skulptursamling.

Under besöket kommer du in i stallet där drottning Christinas kröningsvagn från 1650 står. Läs mer.

Karlbergs slott

Vid Karlbergskanalen längst söder om Solna ligger ett gods som användes av Sveriges kungligheter på 1600-talet.

Det nuvarande palatset påbörjades 1634 och har sedan slutet av 1700-talet varit en militärhögskola. Av denna anledning är interiörerna vanligtvis stängda för allmänheten, men parken är öppen under dagen och stigen längs kanalen är vacker.

På sommaren är det en stadig ström av båtar som passerar och folk grillar vid vattnet.

Ett par intressanta platser i parken är en folly från 1700-talet, ett Dianatempel och en grav för Pompe, en hund som tillhörde Karl XII. Läs mer.

Slottet Edsberg

En smidig bilresa till Edsvikens norra strand leder dig till ytterligare en överdådig fastighet. Edsbergs slott är lätt att upptäcka på avstånd tack vare sin gula fasad och beställdes av Thure Gustaf Rudbeck, en militär och politiker.

Huset är stängt för allmänheten, men läget är en tillräcklig motivation för att resa dit. På sommaren är utsikten över Edsviken från verandan en fröjd. Läs mer.

Solna kyrka

Norra Begravningsplatsen är en egen attraktion och den sista viloplatsen för några av Sveriges mest anmärkningsvärda personer under 1800- och 1900-talen.

Alfred Nobel, August Strindberg och Ingrid Bergman är bara några av de berömda begravningarna. I den södra kanten ligger den extraordinära Solna kyrka, som består av sammanhängande byggnader från en romansk fästning från 1100-talet.

Rotundan är den äldsta delen av kyrkan och kröns av en ceremoniell kupol och en kupol.

Gå in för att beundra takfreskerna från 1400-talet, målade av Albertus Pictor, den mest framstående svenska målaren från den tiden. Läs mer.

Letar du efter en lägenhet att hyra?

Vi hjälper företag med lägenheter och personalbostäder

Kontakta oss