Skip to main content

Om Sundbyberg

Sundbybergs kommun är den minsta kommunen i Stockholms län och är en av Stockholms äldsta satellitstäder. Den ligger strax norr om huvudstaden Stockholm. Sundbyberg ligger helt och hållet inom Stockholms tätort och har 100 % stadsbefolkning. Trots att det är den minsta kommunen är den mest tätbefolkade.

Sundbyberg var under sina första år känt för sin öl, sina livliga politiska diskussioner, sina leriga gator, sina vattenområden och stadsområden med mycket modernt boende. På de små gatorna i centrala Sundbyberg finns butiker, restauranger, postkontor, banker och andra viktiga tjänster.

Enligt den nya stadsplanen som upprättades 1941 föreskrev den byggandet av lamellhus, vilket innebär ett rektangulärt flerbostadshus med helst fyra våningar, vilket ledde till att de flesta trähus i Sundbyberg revs på 1940-talet.

Byggnader i tegel eller betong har behållits. Många industribyggnader omvandlades till bostäder vid samma tid. Med en kraftig höjning av bostadspriserna fick Sundbyberg plats för en tätbebyggd förort och förlorade snabbt sin industriella karaktär och blev en av de finaste stadsdelarna i Stockholms stad. Läs mer.

Område

Centrala Sundbyberg är känt för att vara en av de äldsta och mest ursprungliga delarna av Sundbybergs kommun i Sverige. Sundbyberg var länge bara ett område med litet jordbruksvärde och användes framför allt som sommarställe för rika familjer i staden. År 1863 köptes nästan hela området av Anders Petter Löfström, inklusive Duvbo gods, som började bygga hus där.

Löfström donerade också all mark till kommunen för vägar, gator, parker, skola, kyrka och andra offentliga områden som nu utvecklas till ett vackert område för stadsboende.

Mysig och elegant arkitektur, många mötesplatser utomhus och en kort promenad till nästan allt ger Sundbyberg en atmosfär och charm som en modern småstad. Det är både bekvämt och trevligt att träffas i Sundbyberg.

Pendling

Tunnelbana och busstrafik

Med fem underjordiska tunnelbanestationer, fjärrtåg, pendeltåg, bussar och ett välbyggt vägnät är det lätt att ta sig till och från Sundbyberg. Närheten till Stockholms innerstad, naturen och miljön samt anslutningen till alla transportnät har gjort denna del av staden till ett mycket attraktivt bostadsområde.

Sundbyberg är ansluten till större delen av staden och Arlanda flygplats med Flygbussarna som går precis utanför tågstationen.

Avstånd till tunnelbanestation och spårvagnsstation eller spårvagnslinje – 4 minuters promenad från Sundbyberg Centrum.

Sundbyberg har förbindelser till stadens centrum med buss, pendeltåg och tunnelbana. Det är inte alla delar av Stockholm som har alla möjligheter.

Avstånd till Stockholms centrum Kör till staden – 25 min justera 8,5 km.

Sundbyberg ligger på den blå linjen på Stockholms tunnelbana mot Hjulsta. Man kan gå direkt till Kungstragården, som är stadens centrum.

Sundbyberg har också goda förbindelser med stadsbussarna för att ta sig till alla närliggande områden, inklusive flygplatsen.

Avstånd till flygplatser

Arlanda flygplats (ARN ) – 40 min för 35 km för både inrikes och utrikes flyg.

Bromma flygplats (BMA) 14 min, 3,5 km bort, med mestadels inrikesflyg.

Stockholm Skavsta flygplats (NYO ) 1 timme 25 min på 110 km med några lågprisflygbolag.

Photograph of platform at Sundbyberg centrum

Närliggande Sundbyberg

Eftersom det ligger på den blå linjen norr om Stockholms centrum är det nära till en hel del områden i Stockholm som man kan komma åt.

Solna

Tio minuter från Sundbyberg ligger Solna. Ett centrum för affärsverksamhet och gästfrihet. Här finns Karolinska institutet, ett av världens främsta medicinska universitet, Friends Arena, Mall of Scandinavia och många kända parker. Solna är ett inkluderande, levande och hållbart samhälle för alla invånare. Den bygger på kunskap, kreativitet och skapande av upplevelser. Läs mer.

Kista

Den kallas ofta för Sveriges ”Silicon Valley” och här finns flera huvudkontor för svenska IT- och teknikföretag och svenska kontor för flera internationella samarbetsorganisationer. Kista är en av Stockholmsregionens mest varierande kulturella smältdeglar. Det är också ett mycket stort bostadsområde. Kista är populärt för att ha de bästa alternativen för Corporate Apartments i Stockholm. Lägenheter som passar alla oavsett livsstil och budget. Läs mer.

photograph of interior of train at sundbyberg

Sundbyberg Centrum

I Sundbyberg Centrum finns allt från små butiker och livsmedelsaffärer till ett museum och Folkets hus. Ett mycket livligt centrum för både de som bor i Sundbyberg och de som bor i närliggande områden.

Runt centrum finns det fler ställen för dem som är hungriga på kaffe eller vill äta en bit mat. I Sundbybergs centrumförening ingår bland annat McDonalds, Café Cino, Princess, Shiro Sushi och Story Hotel. Men det finns också både restauranger och caféer som inte är anslutna till föreningen. Ett brett utbud av affärer och tjänster som gör det till ett absolut nöje att bo i Sundbyberg. Läs mer.

Photograph of entrance to sundbyberg centrum metro station
Photopgraph of Lötsjön in sundbyberg

Parker runt Sundbyberg

Även om Sundbyberg är den minsta kommunen har den flera parker och till och med ett naturreservat. Här är några av dem som vi rekommenderar att du besöker när du är här.

Marabou Park

Gömd bakom byggnader och träd ligger Marabouparken i Sundbyberg i kommunens centrum. Parken lockar många olika besökare eftersom den har många olika aktiviteter att erbjuda.

Som en restaurang, skulpturer i parken och i konstgalleriet, soliga gräsmattor och skuggiga områden fyllda med rhododendron och magnolior, olika planteringar med perenner och annueller. En mindre damm med näckrosor, en pool för barn, ett sommarbibliotek och en lekplats. År 2008 utsågs den till Sveriges vackraste park. Läs mer.

Tornparken

Tornparken är en park i centrala Sundbyberg. Där fanns bland annat en barnbassäng, en lekplats och en fotbollsplan, och även fritidsaktiviteter. Här firades också midsommar varje år, arrangerat av Sundbybergs Hembygdsförening.

Tornparken är uppkallad efter vattentornet i Sundbyberg, som ligger där.

Tornet är 27 meter högt och har fem våningar, inklusive cisternen på femte våningen. Högst upp i tornet finns en terrass. År 2005 beslutades det genom en folkomröstning att tornet skulle byggas om till ett café. Läs mer.

Lötsjön

Lötsjön är en liten sjö i Sundbyberg, en kommun norr om Stockholm. I den grunda sjön finns en mängd olika vattenfåglar och en fontän. En strandpromenad på ca. 1,4 km långa leder runt Lötsjön. Det är förbjudet att bada i sjön.

Sjön Råstasjön ligger i närheten öster om Lötsjön. En mycket centralt belägen vandringsled. Leden går runt Råstasjön och Löjtsjön längs fina promenadvägar och genom Lötsjön-Golfängarnas naturreservat. Här får du möjlighet att uppleva ett rikt fågelliv, ett mysigt café och en magnifik Friends arena. Stigen runt sjön är en mycket populär motionsspår för löpare, cyklister och personer med barnvagnar. Läs mer.

Lötsjön-Golfängarnas naturreservat

Lötsjön och Golfängarna är hjärtat i den centrala park som sträcker sig från Rissne äng till Råstasjön i Solna. Lötsjön är en fågelsjö och ett rekreativt inslag i landskapet.

Lötsjön-Golfängarnas naturreservat bildades 2017. Den omfattar cirka 26 hektar.

Området är mycket välbesökt och genomkorsas av flera gång- och cykelvägar. Områdets naturvärden är främst knutna till sjön och fågellivet, bäcken, skogsbrynen och de gamla träden. I området finns flera växt- och djurarter som är listade som hotade arter i Sverige och ytterligare arter som signalerar att området har höga naturvärden.Här finns det utrymme för rekreation, lek och motion, men också för avkoppling, vila och mental återhämtning under alla årstider. Läs mer.

Solparken

Solparken ligger som ett nav i Duvbo. Här sammanstrålar flera gator och i anslutning till dem finns intressanta byggnader som är viktiga för stadsdelens identitet. Parkrummet består av öppna klippta gräsytor, delvis inramade av björkar. Från en central punkt med en flaggstång strålar fyra grusvägar ut. Längs kanten av mittpunkten finns några låga sommarblommor och rosenrabatter samt några bänkar. Parken är en knutpunkt för många Duvbobor, men används också av många som kommer från det närliggande äldreboendet Ekbacken.

Solparken hette tidigare Granparken, efter parkens dåvarande träd, men bytte namn när granarna ersattes av björkar och gångvägarna anlades i ett solstrålemönster. I parken står det gamla ”Spruthuset” fortfarande kvar som ett kulturminne från det förflutna. I händelse av ett brandlarm samlades den kommunala brandkåren här. I dag används huset av Duvbos villaägareförening, som också använder parken för den årliga vårmarknaden. Läs mer.

Kanalparken

Kanalparken är en långsträckt park mellan Duvbo och Hästhagen. Parken är 450 meter lång och cirka 20 meter bred och har en sluttande och lätt kuperad terräng. I ett häckat rum som vi kallar mormors plats finns exotiska och blommande växter som magnolior av olika arter, tulpanträd, kinesiska träd och rödblommiga kastanjer. I mitten står skulpturen Sitting Woman, som gjordes av Torsten Fridh och är en gåva från Balder till Sundbybergs stad. Läs mer.

Stamgårdsparken

Parken återställdes 2016/2017 efter att tillfälligt ha fungerat som område för en förskola och förskolegård. Stamgårdsparken är idag en park med en viss lekfunktion. Det finns gungor, en sandlåda och en karusell. Parken har perennplanteringar, picknickplatser, en stor äppelträdgård, sittplatser och ängsområden. Alla häckar består av bärbuskar som vinbär, hallon, aronia, blåbär och krusbär. Läs mer.

Ikoniska byggnader

Som den minsta kommunen har Sundbyberg definitivt några fina platser att besöka. Här är några som vi rekommenderar.

Vattentornet (vattentorn)

Tornet stod färdigt 1912 och arkitekten var Ivar Tengbom, som under 1910- och 1900-talen var en av landets mest framgångsrika och inflytelserika arkitekter. Tornet är 27 meter högt och har fem våningar, inklusive cisternen på femte våningen. Högst upp i tornet finns en terrass. 1926 Sundbybergs län bytte vattenkälla och tornet slutade därför att användas.

År 2005 beslutades det genom en folkomröstning att tornet skulle omvandlas till ett kafé. Det finns dock flera skyddsåtgärder för vattentornet, byggnaden får till exempel inte rivas och utsidan får inte förvanskas.

Idag är det en restaurang som heter ”Delibruket flatbread” och ligger i vattentornet. Restaurangen serverar plattbröd (pizza) direkt från stenugnen. Läs mer.

Signal Fabriken

Story Hotel Signalfabriken ligger i en 1800-talsbyggnad, tidigare brandstation och stadshus, och den urbana industriella estetiken mjukas upp av plyschiga möbler, vilket uppmuntrar till övernattning och långa mysiga middagar med gamla och nya vänner.

Stämningen är cool och livlig men samtidigt lättsam och avslappnad, vilket lockar både turister, affärsresenärer och lokalbefolkningen att blanda sig och mingla. Läs mer.

Omnipollos Kyrka

Allt började 2008 när några vänner började brygga öl tillsammans hemma i det som de kallade Sundbybergs köksbryggeri. De växte sig ganska populära och ville ha en ny lokal. När de inte kunde hitta något passande, blev ett osannolikt förslag verklighet. En gammal kyrka. Nej, inte mässa: barservering utan till Omnipollos kyrka (Omnipollos kyrka).

Idag erbjuder de en unik atmosfär och upplevelse där man kan ta en avslappnad drink. Från den upphöjda baren kan du smutta på en öl och titta ner på bryggeriet som ligger i det som en gång var en kyrkogård. I framtiden hoppas ägarna kunna höja den estetiska upplevelsen ytterligare genom att lägga till ett konstmuseum på plats. Läs mer.

Krutbanan (krutspår)

I städerna Solna och Sundbyberg fanns en gång tågspår som användes för att transportera viktig militär last över landsbygden. Spåren gick från Norra stambanan strax norr om Ulriksdal till Tygförvaltningen. De var dolda i skogen och användes främst för att transportera ammunition. Det är så dessa mystiska spår fick sitt namn.

De egentliga spåren togs bort för länge sedan, men i slutet av vägen hittar besökarna en plattform bredvid en förseglad grind som leder till en mystisk kulle. Dessa militära bunkrar och anläggningar visar platsens historia.

Idag är Gunpowder Track ett populärt rekreationsområde, men få vet att dessa stigar var grunden för en militär järnväg. Läs mer.

Photograph of story hotel signalfabriken in sundbyberg

Letar du efter en lägenhet att hyra?

Vi hjälper företag med lägenheter och personalbostäder

Kontakta oss