Skip to main content

Om Sundbyberg

Sundbybergs kommun är den minsta kommunen i Stockholms län och är en av Stockholms äldsta satellitstäder. Den ligger strax norr om huvudstaden Stockholm. Sundbyberg ligger helt och hållet inom Stockholms tätort och har 100 % stadsbefolkning. Trots att det är den minsta kommunen är det den mest tätbefolkade.

Sundbyberg var i början av sin tid känt för sin öl, sitt politiska engagemang, sina leriga gator, sina vattenområden och stadsområden med mycket modernt boende. På de små gatorna i centrala Sundbyberg finns butiker, restauranger, postkontor, banker och andra viktiga tjänster.

När den nya stadsplanen upprättades 1941 påbörjades byggandet av lamellhus, vilket innebär ett rektangulärt flerbostadshus med helst fyra våningar, vilket ledde till att de flesta trähus i Sundbyberg revs på 1940-talet.

Byggnader i tegel eller betong har behållits. Många industribyggnader omvandlades till bostäder vid samma tid. Med en kraftig höjning av bostadspriserna blev Sundbyberg en tätbebyggd förort och förlorade snabbt sin industriella karaktär och blev en av de finaste stadsdelarna i Stockholms stad. Läs mer.

Område

Centrala Sundbyberg är känt för att vara en av de äldsta och första delarna av Sundbybergs kommun i Sverige. Sundbyberg var länge bara ett område med litet jordbruksvärde och användes framför allt som sommarställe för rika familjer i staden. År 1863 köptes nästan hela området av Anders Petter Löfström, inklusive Duvbo Fastigheter, som började bygga hus där.

Löfström donerade också all mark till kommunen för vägar, gator, parker, skola, kyrka och andra offentliga områden som nu utvecklas till ett vackert område för stadsborna.

Mysig och elegant arkitektur, många mötesplatser utomhus och en kort promenad till nästan allt ger Sundbyberg en atmosfär och charm som en modern småstad. Det är både lättillgängligt och trevligt att träffas i Sundbyberg.

Pendling

Tunnelbana och busservice

Med fem tunnelbanestationer, fjärrtåg, pendeltåg, bussar och ett välbyggt vägnät är det lätt att ta sig till och från Sundbyberg. Närheten till Stockholms innerstad, naturen och miljön samt anslutningen till alla transportnät har gjort denna del av staden till ett mycket attraktivt bostadsområde.

Sundbyberg är ansluten till större delen av staden och Arlanda flygplats med Flygbussarna som går precis utanför tågstationen.

Avstånd till tunnelbanestation och spårvagnsstation eller spårvagnslinje – 4 minuters promenad från Sundbyberg Centrum.

Sundbyberg har förbindelser till Stockholm centrum med buss, pendeltåg och tunnelbana. Det är inte alla delar av Stockholm som har alla alternativ.

Avstånd till Stockholms centrum 8,5 km – Kör till staden på 25 min.

Sundbyberg ligger på den blå linjen på Stockholms tunnelbana mot Hjulsta. Man kan gå direkt till Kungstragården, som är stadens centrum.

Sundbyberg har också goda förbindelser med stadsbussarna för att ta sig till alla närliggande områden, inklusive flygplatsen.

Avstånd till flygplatser

Arlanda flygplats (ARN ) – 40 min och 35 km bort för både inrikes och utrikes flyg.

Bromma flygplats (BMA) 14 min, 3,5 km bort, med mestadels inrikesflyg.

Stockholm Skavsta flygplats (NYO ) 1 timme 25 min, 110 km bort med några lågprisflygbolag.

Photograph of platform at Sundbyberg centrum

Närområdet till Sundbyberg

Eftersom det ligger på den blå linjen norr om Stockholms centrum är det nära till en hel del områden i Stockholm.

Solna

Tio minuter från Sundbyberg ligger Solna. Ett centrum för affärsverksamhet och gästfrihet. Här finns Karolinska institutet, ett av världens främsta medicinska universitet, Friends Arena, Mall of Scandinavia och många kända parker. Solna är ett inkluderande, levande och hållbart samhälle för alla invånare. Den bygger på kunskap, kreativitet och skapande av upplevelser. Läs mer.

Kista

Ofta kallad Sveriges ”Silicon Valley”, är det hem för flera huvudkontor för svenska IT- och teknikföretag samt de svenska kontoren för flera internationella samarbeten. Kista är en av Stockholmsregionens mest mångfaldiga kulturella mötesplats. Det är också ett väldigt stort bostadsområde. Kista är populärt för att de har de bästa alternativen för kollektivboenden i Stockholm. Lägenheter som passar alla oavsett livsstil och budget. Läs mer.

photograph of interior of train at sundbyberg

Sundbyberg Centrum

I Sundbyberg Centrum finns allt från små butiker och livsmedelsaffärer till ett museum och Folkets hus. Ett väldigt levande centrum för både de som bor i Sundbyberg och de som bor i närliggande områden.

Runt centrum finns det fler ställen för dem som är sugna på kaffe eller vill äta en bit mat. I Sundbybergs centrum finns bland annat McDonalds, Café Cino, Princess, Shiro Sushi och Story Hotel. Men det finns också både restauranger och caféer som inte ligger i direkt anslutning till Sundbyberg centrum. Ett brett utbud av affärer och tjänster gör det till ett sant nöje att bo i Sundbyberg. Läs mer.

Photograph of entrance to sundbyberg centrum metro station
Photopgraph of Lötsjön in sundbyberg

Parker runt Sundbyberg

Även om Sundbyberg är den minsta kommunen så har den flera parker och till och med ett naturreservat. Här är några som vi rekommenderar att du besöker när du är här.

Marabouparken

Tornparken

Tornparken är en park i centrala Sundbyberg. Där fanns bland annat en barnbassäng, en lekplats och en fotbollsplan, och även fritidsaktiviteter. Här firas också midsommar varje år, som arrangeras av Sundbybergs Hembygdsförening.

Tornparken är uppkallad efter vattentornet i Sundbyberg, som ligger där.

Tornet är 27 meter högt och har fem våningar, inklusive tanken på femte våningen. Högst upp i tornet finns en terrass. År 2005 beslutades det genom en folkomröstning att tornet skulle byggas om till ett café. Läs mer.

Lötsjön

Lötsjön är en liten sjö i Sundbyberg, en kommun norr om Stockholm. I den grunda sjön finns en mängd olika vattenfåglar och en fontän. En strandpromenad på ca. 1,4 km långa leder runt Lötsjön. Det är förbjudet att bada i sjön.

Råstasjön ligger i närheten, öster om Lötsjön. En mycket centralt belägen vandringsled. Leden går runt Råstasjön och Löjtsjön längs fina vandringsleder och genom Lötsjön-Golfängarnas naturreservat. Här får du möjlighet att uppleva ett rikt fågelliv, ett mysigt café och imponerande Friends arena. Stigen runt sjön är ett väldigt populär motionsspår för löpare, cyklister och personer med barnvagnar. Läs mer.

Lötsjön-Golfängarnas naturreservat

Lötsjön och Golfängarna är hjärtat i den centrala parken som sträcker sig från Rissne äng till Råstasjön i Solna. Lötsjön är en fågelsjö och ett rogivande inslag i landskapet.

Lötsjön-Golfängarnas naturreservat bildades 2017. Den omfattar cirka 26 hektar.

Området är mycket välbesökt och korsas av flera gång- och cykelvägar. Områdets naturvärden är främst knutna till sjön och fågellivet, bäcken, skogsbrynen och de gamla träden. I området finns flera växt- och djurarter som är listade som hotade arter i Sverige och ytterligare arter som signalerar att området har höga naturvärden.Här finns det utrymme för avkoppling, vila och mental återhämtning, men också lek och motion, under alla årstider. Läs mer.

Solparken

Solparken ligger som en mittpunkt i Duvbo. Här sammanstrålar flera gator och i anslutning till dem finns intressanta byggnader som är viktiga för stadsdelens identitet. Parkrummet består av öppna klippta gräsytor, delvis inramade av björkar. Från en central punkt med en flaggstång strålar fyra grusvägar ut. Längs kanten av mittpunkten finns några låga sommarblommor och rosenrabatter samt några bänkar. Parken är en knutpunkt för många Duvbobor, men används också av många som kommer från det närliggande äldreboendet Ekbacken.

Solparken hette tidigare Granparken, efter parkens dåvarande träd, men bytte namn när granarna ersattes av björkar och gångvägarna anlades i ett solstrålemönster. I parken står det gamla ”Spruthuset” fortfarande kvar som ett kulturminne från det förflutna. I händelse av ett brandlarm samlades den kommunala brandkåren här. I dag används huset av Duvbos villaägareförening, som också använder parken för den årliga vårmarknaden. Läs mer.

Kanalparken

Kanalparken är en långsträckt park mellan Duvbo och Hästhagen. Parken är 450 meter lång och cirka 20 meter bred och har en sluttande och lätt kuperad terräng. Omringat av häck finns ett rum vi kallar mormors plats, där finns exotiska och blommande växter som magnolior av olika arter, tulpanträd, kinesiska träd och rödblommiga kastanjer. I mitten står skulpturen Sitting Woman, som gjordes av Torsten Fridh och är en gåva från Balder till Sundbybergs stad. Läs mer.

Stamgårdsparken

Parken återställdes 2016/2017 efter att tillfälligt ha använts som område för en förskola som förskolegård. Stamgårdsparken är idag en park med viss lekverksamhet Det finns gungor, en sandlåda och en karusell. Parken har perennplanteringar, picknickplatser, en stor äppelträdgård, sittplatser och ängsområden. Alla häckar består av bärbuskar som vinbär, hallon, aronia, blåbär och krusbär. Läs mer.

Ikoniska byggnader

Även om det är den minsta kommunen har Sundbyberg definitivt några fina platser att besöka. Här är några som vi rekommenderar.

Vattentornet (vattentorn)

Signal Fabriken

Story Hotel Signalfabriken ligger i en 1800-talsbyggnad, tidigare brandstation och stadshus. Det urbana industriella utseendet mjukas upp av plyschiga möbler, vilket uppmuntrar till övernattning och långa mysiga middagar med gamla och nya vänner.

Stämningen är häftig och pulserande men samtidigt lättsam och avslappnad, vilket lockar både turister, affärsresenärer och lokalbefolkningen att blanda sig och mingla. Läs mer.

Omnipollos Kyrka

Allt började 2008 när några vänner började brygga öl tillsammans hemma i det som de kallade Sundbybergs köksbryggeri. De växte och blev ganska populära och ville ha en ny lokal. När de inte kunde hitta något passande, blev ett osannolikt förslag verklighet. En gammal kyrka. Nej, inte mässa: utan barservering i Omnipollos kyrka.

Idag erbjuder de en unik atmosfär och upplevelse där man kan slappna av och ta en drink. Från den upphöjda baren kan du smutta på en öl och titta ner på bryggeriet som ligger i det som en gång var ett kyrkorum. I framtiden hoppas ägarna kunna höja den konstnärliga upplevelsen ytterligare genom att lägga till ett konstmuseum på plats. Läs mer.

Krutbanan

I städerna Solna och Sundbyberg fanns en gång tågspår som användes för att transportera viktig militär last över landsbygden. Spåren gick från Norra stambanan strax norr om Ulriksdal till Tygförvaltningen. De var dolda i skogen och användes främst för att transportera ammunition. Det är så dessa mystiska spår fick sitt namn.

De egentliga spåren togs bort för länge sedan, men i slutet av vägen hittar besökarna en plattform bredvid en förseglad grind som leder till en mystisk kulle. Dessa militära bunkrar och anläggningar visar platsens historia.

Idag är krutbanan ett populärt område, men få vet att dessa stigar var grunden för en militär järnväg. Läs mer.

Photograph of story hotel signalfabriken in sundbyberg

Letar du efter en lägenhet att hyra?

Vi hjälper företag med lägenheter och personalbostäder

Kontakta oss