Skip to main content

Om Vasastan

Vasastan ligger i hjärtat av Stockholm, både geografiskt och med avseende på stadslivet. Här finns konstgallerier, teatrar, den världsberömda handelshögskolan Handels, några av stadens mest berömda restauranger och det vackra Stockholms stadsbibliotek. Vasastans invånare riskerar aldrig att bli uttråkade, hungriga eller törstiga – det finns alltid något att äta, dricka eller se. Förutom att den representerar många av de saker som gör Stockholm till Skandinaviens huvudstad har den också några av de mest ikoniska parkerna.

Från Stockholms bästa pizzeria till en Michelin-stjärna för sushi på Sushi Sho och den bästa Ramen – maten är otrolig. Vandra planlöst, stanna till för att ta ett välbryggt kaffe, ta en tupplur i en park och dra dig sedan tillbaka till en bistro på en sidogata för att ta en vino eller två bland avslappnade lokalbor.

Den klassiska stadsplanen är till största delen bevarad. Vasastan byggdes från 1880-talet och fram till det följande decenniet, och visar utvecklingen av art deco- och tidig modernistisk arkitektur. Odenplan är en viktig knutpunkt med pendeltåg, tunnelbana och bussar. Vasastan lockar främst med alternativ och second hand-shopping i små butiker (där de flesta av Stockholms kvarvarande butiker för vinylskivor finns) och konstgallerier.

Område

Vasastaden är en 3,00 km2 stor stadsdel i centrala Stockholm, Sverige, som är en del av Norrmalms stadsdel med cirka 60 000 invånare. Gatorna i Vasastan är mycket hemtrevliga Eftersom Vasastan främst är ett bostadsområde finns det också mycket konst och kultur att utforska i denna norra stadsdel i Stockholm.

Vasastan ligger i norra kanten av Stockholms innerstad, med Kungsholmen i väster, Östermalm i öster och innerstaden i söder. Fram till 1880-talet fanns här flera stora egendomar. Men när befolkningen i Stockholm växte exponentiellt i industrialismens kölvatten var staden i desperat behov av nya bostäder. Vasastans åkrar var ett av de områden som ansågs vara lämpliga att sanera. De flesta av byggnaderna är från början av 1900-talet, men du hittar flera exempel på modern arkitektur och Norra Tornen-höghusen.

Pendling

Vasastan har tre av Stockholms mest välplacerade tunnelbanestationer med grön linje. Dessa finns på Rådmansgatan, S:t Eriksplan och Odenplan. Det senare är också en hållplats för det kommunala pendeltåget som kallas Pendeltåget och som nu har en hållplats här.

Av de fem största busslinjerna går 4 (2,3,4 och 6) regelbundet genom området. Sveavägen och Odengatan, som är två av stadens viktigaste gator, korsar varandra i detta område. Hela Vasastan är också mycket promenad- och cykelvänligt. De flesta ställen ligger inom gångavstånd. Det finns parkeringsplatser, men de är dyra.

Avstånd till flygplatser

Arlanda flygplats (ARN ) – 27 minuter till 35,6 km för både inrikes och utrikes flyg.

Bromma flygplats (BMA) – 14 minuter och 7,3 km bort med mestadels inrikesflyg.

Stockholm Skavsta flygplats (NYO
) – 1 timme och 20 minuter för 105 km med några lågprisflygbolag.

T – Centralen –
6 min 1,9 km som ansluter till hela Sverige genom regnsystemet

Närliggande Vasastan

Vasastan ligger geografiskt och kulturellt i hjärtat av staden och har nära till några av de mest besökta platserna i Stockholm. Stockholms centrum ligger på ett avstånd av mindre än 2 km, och här bor många erfarna människor.

Som ett centrum för konst och kultur ligger Vanadisplan runt om i den nordvästra delen av området, och i Vasastans galleridistrikt hittar du också de finaste exemplen på svensk samtidskonst.

Promenera i staden och utforska Stockholm

Om du har tid att gå runt och upptäcka Vasastan, kommer du att inse att centrum ligger så nära att du kan gå förbi, att du kan ta dig till alla delar av Stockholm härifrån. Eriksplan, Odenplan, T-Centralen och Norrmalm. Det är bokstavligen nära till allt. De bästa parkerna, den bästa shoppingen Allt historiskt och ikoniskt som gör Stockholm till den stad den är. Så om man väljer att bo här är det i stort sett stadens hjärta.

Verksamheter

Att gå ut i Vasastan är att se några av de mest kända, ikoniska och viktiga platserna i staden.

Konst kan du njuta av på något av Vasastans många museer. Bonniers Konsthall, Sven-Harrys konstmuseum, Carl Eldhs ateljémuseum och Strindbergmuseet ligger alla i stadsdelen och erbjuder alla ett distinkt program. Den som är intresserad av den digitala kulturen har också flera alternativ. Inferno Online, en av Stockholms största spelhallar, ligger i området. Bredvid Inferno ligger Red Bull Gaming Sphere, en annan spelhall som riktar sig till en vuxen publik med en bar som serverar kalla drycker och öl. I biljardhallen RoQ hittar du arkadhallen Hey STHLM! med flipperspel och arkadskåp som är redo att testa dina reflexer.

Här är några som vi rekommenderar att man måste se.

Bio Capitol

Bio Capitol i Vasastan är Stockholms nyaste oberoende biograf. Inspirerad av institutioner som Alamo Drafthouse i Austin är ambitionen att ge biobesökarna en filmupplevelse som de inte får på biograferna med en repertoar av klassiker, internationell film och udda filmer. Biografen har också en bistro och bar, och biobesökarna är välkomna att beställa mat och dryck från en liten barmeny som de kan ta med sig in i biografen. Läs mer.

Carl Eldhs ateljémuseum

Besök den unika träbyggnaden som byggdes här i Vasastan 1919 och njut av en skyddande miljö med panoramautsikt över Brunnsviken och Hagaparken. Carl Eldhs ateljémuseum rymmer flera hundra skulpturer av en av Sveriges mest framstående skulptörer. Även tillfälliga utställningar. Carl Eldhs ateljémuseum är huvudsakligen öppet under sommaren och erbjuder guidade turer på engelska en gång om dagen. Läs mer.

Hej STHLM

Bakre rummet i biljardhallen RoQ är upplyst av de ljusa lamporna och skärmarna från mer än 30 arkadmaskiner som är redo att sluka dina mynt. Här på Hey Stockholm! hittar du både välkända arkadklassiker och svåra japanska spel att hitta. Testa dina reflexer i Ikaruga, utmana en vän i Pop’n Music eller åk längs det molniga höglandet i Outrun 2. Läs mer.

Sven-Harrys konstmuseum

I denna sex våningar höga byggnad med mässingsfasad finns ett konstgalleri, ett museum, en restaurang och en takterrass. Det mest unika med museet är förmodligen kopian av Sven-Harrys tidigare hem, en herrgård från 1700-talet, som har byggts upp i museets lokaler.

Besökarna kommer att kunna gå över tröskeln till Sven-Harrys ”hem” och njuta av den konstsamling som han kärleksfullt har byggt upp under de senaste 35 åren. I det stora ljusa konstgalleriet visas mångsidiga och mångfacetterade utställningar, främst av svenska samtidskonstnärer. Det ordnas regelbundet visningar och program i anslutning till de pågående utställningarna. Läs mer.

Strindbergmuseet

Blå tornet är den berömda svenska författaren, dramatikern och konstnären August Strindbergs (1849-1912) sista bostad. Besök det här hemmet som består av ett sovrum, en matsal och ett arbetsrum. Strindbergs bibliotek är öppet i samband med utställningen. Utställningen ”Strindberg i centrum” innehåller böcker, foton, målningar och artefakter. Läs mer.

Laserfortet

För dem som letar efter spänning och underhållning är Laserfortet redo att imponera på dig. Laserfortet är stolt över att vara underhållningscentret i Stockholm genom att erbjuda olika aktiviteter, såsom teambuildingspel, utflykter och fester. Två aktiviteter, nämligen Prison Island och Laserforce, är redo att ta dig till en helt ny nivå av spelupplevelse. Laserforce är också känd som Stockholms modernaste laserarena. För dig som vill träffas och ha en lekfull eftermiddag är Laserfortet det bästa valet för dig. Läs mer.

Red Bull Gaming Sphere Stockholm

Red Bull Gaming Sphere är ett spelcenter som riktar sig till vuxna spelare. Förutom en stor maskinpark med speldatorer och spelkonsoler finns det en bar som säljer öl, drinkar, vin och hamburgare. Tillbringa en kväll med att finslipa dina färdigheter i Starcraft och CS: GO, eller ha en avslappnad spelkväll med dina vänner i Tekken eller FIFA. Läs mer.

photograph of Västermalmsgallerian

Västermalmsgallerian

Västermalmsgallerian är ett köpcentrum på Kungsholmen i Stockholm. Köpcentret ligger i en renoverad byggnad från 1970-talet i kvarteret Trossen nära tunnelbanestationen Fridhemsplan i korsningen mellan Sankt Eriksgatan och Fleminggatan.

Namnet Västermalmsgallerian kommer från Västermalm, ett alternativt namn för stadsdelen Kungsholmen. Köpcentret är det första köpcentret på Kungsholmen och innehåller butiker för mode, inredning och mat. Den har en total yta på 10 000 m² och omfattar 45 butiker av olika storlek och internationella detaljhandelskedjor. Läs mer.

Parker runt Vasastan

Vasastan är hem för några av de mest ikoniska parkerna i Stockholm. Man får inte missa att besöka den. Här är de.

Tegnérlunden

Tegnérlunden byggdes på 1940-talet och är ett populärt lunchställe för take away-luncher under våren och sommaren. Ett av de utmärkande dragen är den stora statyn av dramatikern August Strindberg av Carl Eldh. Men de som läser Astrid Lindgren kanske också känner igen namnet eftersom det förekommer i flera av hennes böcker. Det är till exempel här som Bo Vilhelm Olsson lutar ut anden som förflyttar honom till landet långt borta i Mio, min son. Läs mer.

Vasaparken

Vasaparken är en levande och vacker mötesplats i centrala Stockholm. Här kan barnen träffas och äta glass från den populära gelaterian Snö, hoppa i hoppparken, spela fotboll eller bara springa runt. På vintern förvandlas en del av Vasaparken till en skridskobana. Detta är också det spår som många av Vasastans joggare väljer.

Vasaparken ligger mitt i Vasastan, nära både S:t Eriksplans och Odenplans tunnelbanestationer. Parken är en älskad oas för stockholmare i innerstaden och har en fotbollsplan, ett djungelgym och en grön, lummig miljö som fick Siena-priset 2007, Sveriges Arkitekters pris för landskapsarkitektur. Det finns med andra ord många platser för en picknick eller en glasspaus. På vintern finns det en skridskobana här. Läs mer.

Observatorielunden

Stadens buller verkar oändligt långt borta i lunden på kullen. Observatorielunden är en grön oas bara ett stenkast från Drottninggatans pulserande puls. Precis som namnet antyder finns det ett observatorium i parken som går tillbaka till 1700-talet. I den ena flygeln, från slutet av 1800-talet, finns Kafé Himlavalvet, känt för sina läckra våfflor och toppings från en speciell våffelmeny. Caféet och dess uteservering är öppna året runt utom i januari.

Det här före detta observatoriet ligger mitt i Vasastans centrum och grundades för 300 år sedan och är en av Vasastans historiska pärlor. Den intilliggande parken ses som en oas i stadens centrum, där invånarna kan njuta av de gröna landskapen och den eleganta trädgårdsanläggningen. Det kan vara mycket folk i parken på helgerna, eftersom svenskarna älskar att picknicka under den milda nordiska solen. Läs mer.

Vanadislunden

Vanadislunden, uppkallad efter den nordiska gudinnan Vanadis/Freya, är en av Stockholms största parker. Här finns flera djungelgymnastiksalar, promenadstigar bland träden och en fantastisk utsikt över Stockholm. Under sommarmånaderna kan du också ta ett dopp i friluftsbadet Vanadisbadet. Läs mer.

photograph of vasaparken
Photograph of Stockholm library

Ikoniska byggnader

Som Silicon Valley i norr har Kista en del ovanligheter som du inte hittar någon annanstans i Sverige. Klicka på deras namn för att läsa mer.

Stockholms stadsbibliotek

Stockholms stadsbibliotek i Stockholm skapades av den världsberömde arkitekten Gunnar Asplund och är ett utmärkt exempel på den stil som kallas Swedish Grace. Biblioteket har listats som ett av världens vackraste bibliotek av tidningen Conde Nast Traveler. Fasaden är verkligen vacker, men se till att gå in i byggnaden för att få en ännu mer fantastisk syn. Läs mer.

Bonniers Konsthall

Bonniers Konsthall är en plats för svensk och internationell samtidskonst i centrala Stockholm. Den triangulära glasbyggnaden ritades av Johan Celsing och ligger precis vid tågspåren, mellan centralstationen och Sankt Eriksplan.

Detta ambitiösa galleri håller kulturälskare sysselsatta med en fräsch dos internationell samtidskonst, ett läsrum, ett fantastiskt kafé och ett livligt… Läs mer .

Gustav Vasa Kyrka

Gustaf Vasa kyrka är en kyrka i Vasastaden i Stockholm. Den invigdes 1906 och är uppkallad efter 1500-talskungen Gustav Vasa och ritades av arkitekten Agi Lindegren i barockstil. Den ligger mellan två livliga avenyer som delvis är trädkantade och dess kupol reser sig 60 meter över det närliggande Odenplan-torget. Den har en planlösning i form av ett grekiskt kors och har plats för 1 200 personer, vilket gör den till en av de största kyrkorna i Stockholm. Läs mer.

Norra Tornen

Norra Tornen är ett par höghus i Vasastaden i Stockholm, Sverige. Det östra tornet öppnades 2018 och är 125 meter högt och består av 36 våningar. Det västra tornet öppnades 2020 och är 110 meter högt med 33 våningar. Komplexet innehåller 300 bostäder och det första spadtaget togs hösten 2015. Läs mer.

Letar du efter en lägenhet att hyra?

Vi hjälper företag med lägenheter och personalbostäder

Kontakta oss