Skip to main content

Om Västra Skogen

Västra Skogen är mycket bekvämt beläget i utkanten av Solna, närmast innerstadsområdena Kungsholmen och Vasastan. Närheten till både naturen och Stockholms centrum gör det till en idealisk plats för dem som gillar skogen men inte vill bo för långt från centrum. Invånarna i Västra Skogen har också förmånen att bo nära det vackra vattnet med Pampas Marina och Huvudsta strandbad.

Gröna områden & Haga Slott

Västra Skogen är som namnet säger. En skog. I närheten av detta område ligger Karlbergs slott, som förutom att vara ett vackert resmål från 1600-talet har flera kartlagda löparbanor runtom på området. Västra Skogen är hemvist för Victoria, Sveriges kronprinsessa. Hagapalatset och dess intilliggande park är en mycket populär mötesplats för många invånare i Solna och norra Stockholm.

Det är förmodligen den största parken i Stockholm med många faciliteter som flera lusthus, paviljonger samt det mycket populära akvariet och Fjärilshuset (fjärilshuset) där du kan gå genom en vacker botanisk trädgård bland minst 700 fjärilar av många olika färgglada sorter.

Det är en otrolig plats att bo på om man flyttar och bor eller till och med besöker Stockholm.

Område

Västra Skogen eller Ingentingskogen utgjorde ett bergigt och skogigt område i Nya Huvudsta kommunsamhälle fram till mitten av 1960-talet. Området ägdes ursprungligen av Karlbergs slott och tillhörde arrendegården Ingenting. Västra Skogen var glesbefolkat, till skillnad från det intilliggande järnvägssamhället Huvudsta.

En av Västskogens mer kända byggnader var Ekelund eller Eklundskrogen, ett värdshus som nämns i Carl Michael Bellmans dikter. Restauranganläggningens sista byggnad, Ekelunds gård, revs 1973.

Västra Skogen köptes i början av 1960-talet av Solna stad från staten och införlivades i Huvudsta distrikt. Mellan 1965-1975 utvecklades både Västra Skogen och det angränsande centrala Huvudsta till moderna bostadsområden. Då tillkom också dagens gatunät.

1922 drogs den första busslinjen från Stockholm till Västra Skogen och Huvudsta längs dagens Karlbergs Strand.

Pendling

Området har goda förbindelser till både förorterna och de centrala delarna av Stockholm genom sin tunnelbanestation och närheten till pendeltågsstationen som lätt kan nås med buss. Västra Skogen är ansluten till stadens centrum med buss, pendeltåg och tunnelbana. Det är inte alla delar av Stockholm som har alla möjligheter.

Avståndet till Stockholms centrum är bara 10 minuter.

Västra Skogen ligger på den blå linjen i Stockholms tunnelbana mot Hjulsta. Man kan gå direkt till Kungstragården, som är stadens centrum.

Västra Skogen har också goda förbindelser med stadsbussar som tar dig till alla närliggande områden, inklusive flygplatsen.

Avstånd till flygplatser

Arlanda flygplats (ARN)29 min för 37,5 km för både inrikes och utrikes flyg.

Bromma flygplats (BMA) 8 minuter och 4,7 km bort med mestadels inrikesflyg.

Stockholm Skavsta flygplats (NYO) 1 timme och 17 minuter för 105 km med några lågprisflygbolag.

T – Centralen – 8 min 4,8 km som ansluter till hela Sverige genom regnsystemet

Närliggande Västra Skogen

Eftersom det ligger på den blå linjen norr om Stockholms centrum är det nära till en hel del områden i Stockholm som man kan nå.

Solna

Tio minuter från Västra Skogen ligger Solna. Det är en unik blandning av bostäder, kontor, restauranger och barer, hotell och andra tjänster. Det är ett centrum för affärsverksamhet och gästfrihet. Här finns Karolinska institutet, ett av världens främsta medicinska universitet, Friends Arena, Mall of Scandinavia och många kända parker. Solna är ett inkluderande, levande och hållbart samhälle för alla invånare. Den bygger på kunskap, kreativitet och skapande av upplevelser. Läs mer.

Kista

10 minuter bort ligger också Västra skogen, som ofta kallas Sveriges ”Silicon Valley” och där finns flera huvudkontor för svenska IT- och teknikföretag och svenska kontor för flera internationella samarbeten. Kista är helt enkelt inte ett kontor eller ett kommersiellt centrum. Det är också ett mycket stort bostadsområde. Kista är populärt för att ha de bästa alternativen för Corporate Apartments i Stockholm. Lägenheter som passar alla oavsett livsstil och budget. Läs mer.

Verksamheter

Västra Skogen är känt för sina roliga och äventyrliga aktiviteter. Här är några av våra favoriter.

Twisted Keys flyktrum Stockholm

Om du letar efter en ny, spännande och rolig aktivitet i Västra Skogen är Twisted Keys Escape Room perfekt. Kom gärna förbi med dina vänner som har vad som krävs för att hitta ledtrådarna, lösa alla pussel och hitta vägen ut innan tiden är ute?

Paddla i Pampas

Paddleuthyrning som är en riktigt rolig aktivitet att göra i sjöarna runt Västra skogen. Läs mer.

Kitesurfing Center Stockholm

När du tar dina kite-lektioner hos oss på Kiteboard Center får du expertträning av Sveriges mest erfarna IKO-instruktörer på högsta nivå. Du kommer att få säkra och trygga kite-kurser som är anpassade till din utveckling och en väl genomtänkt plan för din fortsättning och utveckling. Vi erbjuder Sveriges bredaste utbud av kvalitativa kite-lektioner och kurser startar varje dag, året runt. Läs mer.

Naturaktiviteter i Stockholm

Som ett professionellt ekoturistföretag är vi utmärkta på att hjälpa dig att planera din perfekta semester. Inte vilken semester som helst, utan verkligen exceptionella resor fyllda med inspirerande och berikande upplevelser. Vi tror på att se världen på ett så unikt sätt som möjligt, och vi vill dela med oss av vår kunskap och passion för resor och turism till alla som vi guidar.

Photograph of Huvudsta centrum

Huvudsta Gallerian

I Huvudsta Centrum hittar du butiker, kaféer och restauranger samt tjänster som tandläkarmottagning, frisör och gym. Vårt center är en naturlig samlingsplats för dem som bor eller arbetar i området. Huvudsta Centrum invigdes 1972 och har sedan dess fört Solnaborna samman.

Under de senaste åren har centret fått en ansiktslyftning där både insidan och utsidan har renoverats och skapat ett ljusare och luftigare centrum. Huvudsta Centrum fungerar perfekt både för dem som bor i närheten men också för dem som vill kunna göra sina ärenden smidigt och enkelt. Läs mer.

Parker runt Västra Skogen

Västra Skogen är omgärdat av mycket natur, allt på gångavstånd! Klicka på namnen nedan för att läsa mer.

Uggleparken

Lämna det hektiska livet på turistplatserna och bege dig till Uggleparken, den vackraste lekplatsen i Stockholm. Den här resan tar dig bort från turiststråket, ut ur stadens centrum och in i det lugna bostadsområdet Kristineberg. Här kommer du att upptäcka en otroligt unik och vackert utformad lekplats. Följ sedan upp detta med en rolig omgång minigolf på Golfbaren Kristineberg. Slutligen kan du äta en bit mat eller glass på den intilliggande utomhusrestaurangen. Det är en bra resplan för en familjesemester i Sverige som ger en paus från sightseeing. På det hela taget var det en rolig lekdag långt från de vanliga turistattraktionerna i Stockholm med barn.

Lekplatsen är öppen året runt, men caféet och minigolfbanan är bara öppna på sommaren, från maj till september. Läs mer.

Hagaparken

Hagaparken är en engelsk anlagd park med många monument i sina gränser.Den grundades av Gustav III i slutet av 1700-talet och var en föredragen kunglig egendom för efterföljande monarker.

Sedan 1922 har Hagaparken varit hemvist för den kungliga kyrkogården, där de flesta medlemmarna av den kungliga familjen Bernadotte har vilat.Hagaparken är en plats som alla alltid besöker i Solna på grund av sin stora yta och mängden attraktioner i parken. Läs mer.

Bergius botaniska trädgård

Välkommen till Bergius botaniska trädgård. Trädgården är idealiskt belägen vid Brunnsviken, ett inlopp i Östersjön, och är en del av stadens nationalpark, som skyddas av lagen för att bevara natur- och kulturvärden för framtiden. Bergius botaniska trädgård har som främsta mål att stödja undervisning och forskning om växternas mångfald, men trädgården är också en plats för rekreation och en källa till botanisk kunskap för alla besökare. Trädgården har en historia som sträcker sig tillbaka till 1700-talet och ägs och förvaltas idag av Kungliga Vetenskapsakademien och Stockholms universitet. Läs mer.

Hornsbergs Strand

Hornsberg strand är en riktigt fin plats med en vacker utsikt över sjön och restauranger och barer längs gatan. Du kan sola på gräs, träplankor eller stenar. Ett bra ställe att umgås på sommarkvällar. Fungerar bra både med sällskap och utan trevliga platser för att titta på folk. Lätt att nå stegar om du vill ta ett dopp.

Ikoniska byggnader

Västra Skogen är en historisk del av Stockholm och har några ikoniska byggnader som är värda att besöka.

Karlbergs slott

Karlberg är ett välbevarat slott med byggnader från 1600- och 1700-talet, vackert beläget vid Karlbergssjön.

Karlberg fick sitt namn efter amiral Carl Carlsson Gyllenhielm, som var Gustav II Adolfs halvbror. Det var Gyllenhielm som lät bygga slottet på 1630-talet. År 1669 köptes Karlberg av kansler Magnus Gabriel De la Gardie, som påbörjade en omfattande om- och tillbyggnad under ledning av arkitekten Jean de la Vallée. Läs mer.

Kristinebergs Slottsparken

Parken ligger i anslutning till Kristinebergs slott och har anor från 1600-talet. Parken har förnyats i samband med stadsutvecklingen på Nordvästra Kungsholmen. I parken finns en mycket populär lekplats.

På slottets södra sida finns Apple Park med olika fruktträd i raka rader som sträcker sig från slottsbyggnaden. Delar av slottet rymmer Kristinebergskolan och andra delar fungerar som privata bostäder. Stora värdefulla ekar finns på de omgivande sluttningarna.

I den sydligaste delen av parken finns en anläggning för banegolf. Golfbanan har ett litterärt tema inspirerat av de omgivande kvarteren där gatorna är uppkallade efter kända svenska författare.På slottets norra sida finns den historiska axeln med dubbla lindalléer delvis kvar. Parken gränsar till den intilliggande Kristinebergs idrottsplats. Bredvid avenyn ligger den mycket populära lekplatsen ”Uggleparken”. Lekplatsen kallas ofta så eftersom den kännetecknas av två stora ugglor i trä. Läs mer.

Guldporten

San Francisco är inte den enda staden med en berömd Golden Gate. När du är i Västra Skogen bör du besöka Guldporten, som bokstavligen betyder ”gyllene porten”. Det är ett konstverk/monument av konstnären Björn Evensen och invigdes 1971. Den glittrande bronskulmen är en plats för lugn kontemplation och en perfekt plats för att njuta av utsikten över vattnet och den mycket typiska svenska naturen som omger den.

Norra begravningsplatsen

Norra Begravningsplatsen är en stor kyrkogård i Stockholms stadsområde, belägen i Solna kommun. Den invigdes den 9 juni 1827 och är begravningsplats för ett antal svenska kändisar.

North Burial Ground (NBG) öppnade sina portar år 1700 och är den största kommunala kyrkogården i regionen med cirka 110 hektar och mer än 40 000 gravstenar. Kyrkogården ägs och drivs av Providence Parks Department och innehåller en eklektisk samling gravskulpturer, från enkla skiffermarkörer till genomarbetade mausoleumstrukturer. Läs mer.

Letar du efter en lägenhet att hyra?

Vi hjälper företag med lägenheter och personalbostäder

Kontakta oss