Skip to main content

Det är ett rent nöje att shoppa i Sverige. Svensk design och svenskt mode är populärt över hela världen. Minimalismen som filosofi föddes här. Den svenska designens visuella estetik, form och funktion är känd över hela världen.

Deras design har charmen av vintage och är dessutom tillverkad av miljövänliga och hållbara material eftersom de är mycket medvetna om klimatförändringarna i Sverige.

Från IKEA och H&M kan man hitta absolut prisvärda produkter till de bästa lyxvarumärkena och i staden finns det produkter för alla budgetar och smaker. Det råder ingen brist på otroligt utbud och variation i staden. Det finns också många second hand-butiker, renoveringsbutiker och loppmarknader över hela staden där du aldrig vet vad du kan hitta.

Här är en lista över shoppingställen, gallerier och köpcentrum i Stockholm.

photograph of people walking on drottinggatan

Drottninggatan, Stockholms största shoppinggata

Detta är den största shoppinggatan i Stockholm. Drottninggatan är såklart ”Drottningens gata”. Namnet är till ära för drottning Kristina, en berömd svensk drottning som regerade mellan 1632 och 1654. Det är en lång och mestadels gågata.

Här finns många affärer, restauranger, barer och kaféer. Den ligger på norra sidan av staden och går från Gamla stan till Observatory Park. Dessutom ligger det stora köpcentret Åhlens City och T Centralen-stationen i mitten och gatan är den mest tillgängliga från alla delar av staden. Så snart man kommer ut ur T-centralen på den norra sidan börjar Drottingatan precis där.

NK Stores – Nordiska Kompaniet

Sveriges äldsta köpcentrum. NK är Stockholms lyxigaste varuhus och grundades 1915. Svenskt och internationellt mode, kosmetika, smycken, kristall, keramik, design, fin mat och mycket mer. Den har en legendarisk status i detaljhandeln. Att ha en butik här är verkligen anmärkningsvärt. Det är ett landmärke i staden och är definitivt värt att besöka.

På översta våningen finns några mycket framstående internationella varumärken. Interiören påminner lite om Galeries Lafayette i Paris. Till och med medlemmar av kungafamiljen handlar här.

Butiken i Stockholm tar emot cirka tolv miljoner besökare per år, medan siffran för butiken i Göteborg är cirka tre miljoner och det totala antalet anställda cirka 1 200 personer. Varumärket och fastigheterna i Göteborg och Stockholm.

www.nk.se

Photograph of Nordiska Kompaniet
Photograph of Åhlens department store in Stockholm

Åhlens

Åhlens City är ett mycket stort varuhus i hjärtat av Stockholm. Exakt ovanför T-centralen. Här finns alla stora varumärken inom mode, skönhet, inredning, design och mycket mer. Priserna är budgetvänliga och rimliga och lockar därför stora mängder lokalbefolkning och turister. Det finns till och med en stor livsmedelsbutik i källaren för dem som är på väg hem efter jobbet och kan köpa några saker på språng.

www.ahlens.se

Photograph of the sign for Mood Stockholm

MOOD Stockholm

Mood Stockholm är en av de mindre galleriorna i staden och är ganska unik. Ett pulserande område mitt i Stockholm, en mötesplats för upplevelser med fokus på mode, innovation, kreativitet och design. I hjärtat av MOOD District hittar du MOOD Stockholm, ett köpcentrum som kännetecknas av unika butiker, restauranger, kaféer och tjänster.

Förutom shopping har Mood Stockholm några mycket trevliga barer och restauranger. Det är ett utmärkt ställe att stanna till på för en drink eller mat när som helst på dagen eftersom det ligger så centralt i staden.

https://www.moodstockholm.se

Photograph restaurant inside of Mood Stockholm shopping mall

Mall of Scandinavia

Westfield Mall of Scandinavia är en vision av den framtida detaljhandeln i Sverige. Här finns spektakulär arkitektur, unik inredning, exklusiva varumärken och koncept, ett komplett restaurangutbud, en exceptionell digital shoppingupplevelse och det bästa av underhållning. Det utsågs till 2016 års bästa internationella köpcentrum av tidningen Retail & Leisure International och utsågs till Stockholms bästa köpcentrum 2015 av den lokala årliga undersökningsföretaget Evimetrix.

Det ligger precis bredvid Friends Arena i Solna och är det största köpcentret i Stockholm, och blev det näst största i Skandinavien när det öppnade 2015. Det finns några få saker i komplexet som gör att det är bättre än de flesta köpcentrum.

Alla stora internationella kedjor som H&M och Zara finns här, tillsammans med mer än 20 restauranger och oändliga fritidsfaciliteter, inklusive en Tesla-butik.

Det finns en bowlinghall, en minigolfbana och en biograf med 15 biografer, inklusive en IMAX-teater med 500 platser.

https://se.westfield.com/en/mallofscandinavia

mall of Scandinavia in solna

Lyxig shopping på Biblioteksgatan

Biblioteksstan är platsen att vara i Stockholm om du har pengar att spendera på exklusiv shopping och exklusiva märken.

Stockholms mest välbärgade shoppingdistrikt finns i den gågata som heter Bibliotekstan. I kvarteren runt Biblioteksgatan, mellan Stureplan och Norrmalmstorg, hittar du internationella lyxvarumärken som Prada, Gucci och Chanel tillsammans med svenska modemärken som Acne Studios, Whyred, Byredo och Hope.

I närheten finns dessutom många varuhus, till exempel Nordiska Kompaniet, MOOD och Sturegallerian. Särskilt Sturegallerian är kanske Stockholms mest glamorösa shoppingcenter. Här finns märken av högsta klass, restauranger, kaféer och till och med en liten livsmedelshall.

Slutligen finns Birger Jarlsgatan precis vid Biblioteksgatan. Detta är en ännu mer exklusiv shoppinggata med flaggskeppsbutiker som Prada, Gucci och Louis Vuitton. Läs mer.

photograph of bilioteksgatan shopping street
interior of store on Biblioteksgatan

Stockholm Quality Outlet

Stockholm Quality Outlet Center är en typisk svensk outlet shoppingby i Barkarby strax norr om Sveriges huvudstad. Här finns cirka 70 fabriksbutiker som säljer främst märkesmode, skor och hushållskläder med rabatter på mellan 30 och 70 %. Många svenska och andra skandinaviska märken finns representerade i egna fabriksbutiker och inkluderar välkända märken som Bergans, Björn Borg, Ecco, Haglöfs, Hunkemöller, Peak Performance och Samsøe & Samsøe. Stockholm Quality Outlet fabriksbutiker ligger cirka 20 minuters bilresa från centrala Stockholm.

https://qualityoutlet.com/en/

Photograph of Stockholm Quality Outlet

Södermalm

Förutom de större shoppingdistrikten är staden full av oberoende märkesbutiker. Stockholm är en fantastisk plats för shopping, och många av dem ligger i de trendiga stadsdelarna på Södermalm. Som Södermalmsbo är det sällan nödvändigt att resa utanför stadsdelen. Här finns allt jag behöver, från butiker för vardagliga förnödenheter till design- och modebutiker.

Södermalm har några unika designbutiker där man definitivt kan hitta unika saker.

Läs mer.

Photograph of Götgatan shopping street

Second Hand-butiker

Att flytta till ett nytt land är dyrt. Även om du har låtit ett företag sponsra din flytt har du förmodligen inte tagit med dig alla dina saker och måste nu köpa saker till ditt nya hem. Ett bra alternativ för att inte bara spara pengar OCH miljön, utan också hitta unika skatter, är att besöka några second hand-butiker i Stockholm eller söka efter second hand-plattformar på nätet.

Stockholm har många sådana och man kan hitta mycket coola saker till fantastiska priser. Här är en lista över några som du måste besöka.

logo of ARKIVET

Arkivet

Jag älskar den här butiken. Det är inte en av de där typiska second hand-butikerna med konstiga dofter och för gamla eller vintageföremål.

Kläderna i den här butiken är inte äldre än 2-3 år, och det är stora märken och designermärken. Med det sagt är priserna något högre, särskilt jämfört med andra second hand-butiker – MEN du kan fortfarande hitta stora fynd här. Jag köpte en blus för en tredjedel av det ursprungliga försäljningspriset, och jag bär den varannan dag.

Logo of Humana

Humana

En annan populär kedja som jag har stött på är Humana. Humana har butiker över hela Stockholm och i andra länder, bland annat i Tyskland. De är inriktade på att sälja kläder och priserna kan vara lite höga – men inte lika höga som till exempel nya kläder från modebutiker. Jag gillar det främst för att det är ett ställe där jag kan hitta slumpmässiga trendiga plagg i riktigt bra skick.

Logo of Mynorna

Myrorna

Den här butiken har allt! Du kan få det du vill ha. Allt från glasögon till bordsdukar, möbler (beroende på plats), konst, musikskivor och naturligtvis massor av kläder.

Om du funderar på att åka dit ska du veta att Myrorna luktar som en typisk second hand-butik. Jag har hittat ett fynd här en gång, en snygg blazer i ull som jag gärna bär som ytterpäls under varmare höstdagar.

Logo of Emmaus

Emmaus

I likhet med Myrorna är Emmaus som ett litet lager. Här hittar du alla sorters böcker, barnleksaker, konstiga koppar, prylar och inte minst ett stort utbud av kläder. Priserna är lägre än i de ovan nämnda butikerna och du kan också hitta kläder från många olika märken. Jag tycker personligen att de har en ganska cool samling skor.

Logo of Stockholms Stadsmission

Stockholms Stadsmission

Av alla mina favoriter här är Stockholms Stadsmission det mest prisvärda alternativet. Du kan lätt hitta en varm stickad tröja här för mindre än 50 kronor. För bra för att vara sant, men det är det verkligen. En av mina mest använda tröjor kommer från den här butiken.

Förutom kläder kan du hitta sportkläder, glasögon, muggar, spel och nästan allt ditt fyndhjärta söker.