Skip to main content

Att flytta till en ny stad eller ett nytt land innebär en hel del utmaningar. Det kan ta lite tid att anpassa sig till kultur, väder, språk, rutiner, resor och pendling och att hantera lokal mat. Det snabbaste sättet att känna sig som hemma är att ha de grundläggande bekvämligheterna i hemmet och maten tillgängliga så snart som möjligt. Det första vi går till när vi flyttar är matbutiker för att köpa allt vi behöver för att komma igång.

Stockholm har sex stora matbutiker som finns runt om i staden. Dessa är Coop, ICA, Willy:s, Lidl, Hemköp och City Gross.

Alla butiker säljer samma produkter från olika märken, men det bör noteras att både ICA och Willy:s har två versioner av butiken beroende på storlek.

I ICA:s fall kallas den mindre versionen ICA Nära och ICA Maxi är den stora butiken. På samma sätt har Willy:s Willy:s Hemma och Willy:s och naturligtvis IKEA.

Alla de större butikerna ligger i stadens utkanter medan de mindre butikerna ligger runt om i staden. Men man kan hitta en stor (eller enorm) butik på några viktiga platser, till exempel i T-Centralen.

Här är en lista över större matbutiker som finns runt om i Stockholm.

Photograph of ICA max

Spara pengar och kostnader för shopping

Om du vill spara pengar på dina matvaror är Willy:s, ICA Maxi och Lidl de snabbköp som har de bästa erbjudandena. Till och med samma produkter har olika priser i olika matbutiker även om de tillhör samma kedja. Matbutiker i staden som ligger runt hörnet är lite dyrare eftersom de ligger närmare till för att besöka och handla.

Att handla mat är en uppgift som tar mycket tid i anspråk. Men när du handlar på nätet sparar du inte bara pengar utan också tid.

Om du ska laga din mat kan du räkna med att spendera minst 500 kronor per person och vecka.

När jag bodde ensam lyckades jag spendera 2 000 kronor per månad på matvaror och endast 1 000 kronor per månad på att äta ute.

Du kan också beställa dina matvaror på nätet. Leveransen kostar endast cirka 50 kronor.

Photograph of IKEA sign

IKEA

Stockholm är ett av världens mest ikoniska företag och har en av världens största försäljningsställen. Här finns också IKEA-museet som är ett måste för alla att besöka. Det finns en butik för alla typer av shopping som man kan behöva i Stockholm när man flyttar dit.

IKEA är verkligen en one stop shop för allt man behöver. Från möbler, lampor, köksutrustning och heminredning. Priserna är oslagbara och kvaliteten är otrolig. I Stockholm finns IKEA-butiker i stadens utkanter. Några nya mindre butiker har också öppnats i staden. Läs mer.

Photograph of IKEA store in Stockholm city
photohgraph of coop supermarket at t-centralen

Tips för shopping:

Google Översättare

Det här verktyget är din bästa vän om du inte förstår svenska. Detta gäller åtminstone de första dagarna tills du vet vilka produkter du ska köpa eller lär dig svenska. Det råkar vara så att de flesta produkternas etiketter är på svenska.

Bildskärmar i självbetjäningskassan

I de flesta fall kan du se det bara genom att titta på dem och skillnaden mellan de två märkena spelar ingen roll (t.ex. salt). Men det finns alltid en produkt som gör det svårt att skilja den ena från den andra. När du till exempel handlar för första gången kan mjölk- och yoghurtförpackningar se likadana ut med en ko på förpackningen. Det är lätt att bli förvirrad för en nybörjare i matbutikerna i Sverige.

När man själv förpackar frukt och grönsaker visar skärmen alla bilder på dem och inte bara det som står skrivet på svenska. Lätt att navigera när du handlar.

Egen shoppingväska

Ta med egna shoppingkassar, annars måste du köpa plast- eller papperspåsar. Sverige blir mer hållbart och främjar därför återanvändbara påsar i stället för plastpåsar.

Om du måste ta kollektivtrafiken för att handla, kontrollera först vilka tunnelbanestationer som har butiker anslutna så att du inte behöver gå ut på gatan. Vanligtvis gäller detta stationer som ligger där det finns ett köpcentrum, t.ex. T-Centralen, Fleminggatan/St Eriksgatan och Morby Centrum.

Alla dessa matbutiker och butiker har appar och man kan också beställa på nätet. Sverige har inte bara matbutiker, utan även en app som kopplar dig till olika tjänster som gör livet enklare. Läs mer om Appar att ha med sig när du flyttar till Sverige.

Photograph of CITY GROSS store

Letar du efter en lägenhet att hyra?

Vi hjälper företag med lägenheter och personalbostäder

Kontakta oss